4e Editie Nacht van de VN, programma bekend

Booij, klusman en van bruggen

VIERDE EDITIE NACHT VAN DE VERENIGDE NATIES
24 OKTOBER 2006, 17.30 TOT 02.00 UUR IN DE MELKWEG AMSTERDAM

Meer dan 1500 jongeren praten over de toekomst van de VN met onder anderen Wouter Bos, Agnes van Ardenne, Ruud Lubbers, Femke Halsema, Ahmed Aboutaleb, Sophie Hilbrand, Jozias van Aartsen en Paul Rosenmöller. En er is muziek van onder meer Lange Frans en Baas B en Joost van Bellen.

Op maandag 24 oktober aanstaande vindt in Amsterdam de vierde editie van de Nacht van de VN plaats. Poppodium Melkweg en bioscoop Cinecenter zijn vanaf 17.30 uur het toneel van debatten, documentaires, interviews, muziek, werkgroepen en nog veel meer, met behalve bovengenoemde deelnemers, o.a. Pieter van Geel, Bert Koenders, Farah Karimi, Henk Jan Ormel, Hans van Baalen, Jan Douwe Kroeske, Froukje Jansen, Alvaro Pinto en Christa Meindersma.

Programma
Een kleine greep uit het programma: Paul Rosenmöller interviewt schrijver Abdelkader Benali over zijn tijd in Libanon; de Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb laat film- en tv-fragmenten zien van gebeurtenissen die zijn wereld veranderden en praat hierover met Leon Verdonschot (Nieuwe Revu); Michael Franti geeft via een videoverbinding commentaar op zijn documentaire; I know Im not Alone, over het dagelijks leven in o.m. Irak; de nieuwe jongerenvertegenwoordiger naar de VN wordt gekozen in een zinderende finale; theaterregisseur Johan Simons biedt met het Brandhaarden programma van NT Gent een kijkje in de hoofden van dictators en wereldleiders; de muzikanten van Nomades et Skaetera (FR) steken Manu Chao naar de kroon; acht bekende Nederlanders houden pleidooien voor de millenniumdoelen; en nog veel en veel meer. Het hele programma met achtergrondinformatie staat op www.dewereldvandevn.nl.

Deze vierde editie van de Nacht van de VN staat in het teken van de internationale agenda voor de komende jaren. Na een periode van tien jaar geeft Secretaris-Generaal Kofi Annan het stokje over. Wat verwachten wij van de nieuwe leider? En waar zou de VN meer aandacht aan moeten geven? Hoe kan de VN versterkt worden? En welke rol zou Nederland moeten spelen op het internationale toneel? Voorafgaand aan de Nacht van de VN houdt onderzoeksbureau Interview/NSS een opiniepeiling in Nederland hierover. Met de resultaten van dat onderzoek in de hand praten politici, artiesten, opiniemakers, journalisten en experts van over de hele wereld tijdens de Nacht met naar schatting 1500 jongeren over de problemen van nu en zoeken ze samen naar oplossingen voor de toekomst.

Achtergrond
De Nacht van de Verenigde Naties is een initiatief van NCDO (Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling) en de NVVN (Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties), in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het evenement past in een langer traject van VN-gerelateerde activiteiten in Nederland, waarin inspraak van burgers, en met name van jongeren, in VN-zaken centraal staat.


Noot voor de redactie,