Ingezonden persbericht


(12 oktober 2006 - Bericht van Werkgroep De Vierde Kamer)

P E R S B E R I C H T

Eindhoven start met De Vierde kamer

Eindhoven, 12 oktober 2006 -
Op 24 oktober is de eerste bijeenkomst van De Vierde Kamer. Tijdens een serie van vijf bijeenkomsten staat het komende jaar het Earth Charter Centraal. De serie wordt ingeleid door rabbijn Awraham Soetendorp, ambassadeur van het Earth Charter. De bijeenkomst vindt plaats van 20:00- 22:00 uur aan de Hoogstraat 301a in Eindhoven.

Het Earth Charter is het universele manifest tot behoud van de aarde. Dit Handvest voor de Aarde probeert alle volkeren te inspireren tot een nieuw besef van mondiale
afhankelijkheid van elkaar en gedeelde verantwoordelijkheid. Het Earth Charter is een verklaring van wezenlijke principes voor het bouwen aan een rechtvaardige duurzame mondiale samenleving in de 21ste eeuw.

Werkgroep De Vierde Kamer (voorheen 'Politiek Avondgebed') heeft het Earth Charter als uitgangspunt genomen voor een serie van vijf bijeenkomsten, waarin telkens een ander hoofdstuk uit het Handvest aan bod komt. Elke bijeenkomst zal worden ingeleid door een terzake kundige en inspirerende spreker of spreekster.

De eerste bijeenkomst is op 24 oktober. Spreker is dan rabbijn Awraham Soetendorp. Zijn inleiding zal gaan over het ontstaan en de betekenis van het Earth Charter als instrument voor vrede en vooruitgang.

Awraham Soetendorp is lid van de Earth Charter Commissie voor Europa, en rabbijn van de Joods Liberale Gemeente in Den Haag.

Deze bijeenkomst van De Vierde Kamer is vrij toegankelijk, en vindt plaats van 20.00 ­ 22.00 uur in het klooster aan de Hoogstraat 301a te Eindhoven.

Deze avond is de eerste uit een serie van vijf. De organisatoren hopen dat de bijeenkomsten zullen leiden tot visie, verbeelding, verbinding en verandering.

Iedereen is van harte welkom. Vanwege het beperkte aantal beschikbare plaatsen, wordt vooraf aanmelden op prijs gesteld. Telefoon: 040.2525609, e-mail:
info@hoogstraatgemeenschap.nl

Meer over De Vierde Kamer en het Earth Charter is te lezen op de website: http://www.hoogstraatgemeenschap.nl

--- WAT IS DE VIERDE KAMER

De Vierde Kamer in Eindhoven organiseert jaarlijks vijf bijeenkomsten rond een actueel onderwerp, dat altijd mede uw leven zal bepalen. Onderwerpen als geweldloosheid, vrede, duurzaamheid, multiculturaliteit, mensenrechten en andere horen daar bij. Willen we de inhoud van deze onderwerpen door anderen o.a. door politici alleen laten bepalen, of willen we daar zelf een stem in hebben? In de bijeenkomsten wordt een visie ontwikkeld die we concreet in beeld proberen te brengen en waaraan we ons willen verbinden om samen te werken aan een veranderingsproces. Interactiviteit neemt een grote plaats in tijdens de bijeenkomsten.

Voor 2006-2007 is als jaarthema gekozen: Het Handvest van de Aarde (Earth Charter).

--- WAT IS HET EARTH CAHRTER?

Het Handvest voor de Aarde is een soort volksmanifest met richtlijnen voor alle wereldbewoners om samen te bouwen aan een duurzame wereld. Op basis van respect voor de natuur, de universele mensenrechten, rechtvaardige arbeidsverhoudingen en een cultuur van vrede. Het Earth Charter werd in juni 2000 internationaal gelanceerd en is sindsdien al door vele duizenden personen en organisaties wereldwijd ondertekend.

In het Handvest zijn waarden, principes en voornemens vastgelegd voor een duurzame ontwikkeling en voor een menswaardig bestaan. Hiermee biedt het Earth Charter een ethisch kader voor globalisering en internationale samenwerking. De kernboodschap van het Earth Charter is: ,,Het welzijn van de mensheid en de grotere levensgemeenschap is afhankelijk van onze persoonlijke inzet...''

Het Earth Charter is opgebouwd rond vier kernwaarden en -principes. Dit zijn: Respect en zorg voor alle levensvormen
- Ecologische integriteit - Sociale en economische rechtvaardigheid - Democratie, geweldloosheid en vrede.

Meer over het Earth Charter is te lezen op:
http://www.handvestvandeaarde.nl

-------

Noten voor de pers