Waterschap Zuiderzeeland

Lelystad, 18 oktober 2006

Uitnodiging

'Wat spoelt u door en wat niet'

Zeewolde maakt burgers bewust van juist gebruik riool

Graag nodigen wij u op dinsdag 24 oktober uit om aanwezig te zijn bij de start van een folderactie in de gemeente Zeewolde. Op de zuivering in Zeewolde zal dijkgraaf Henk Tiesinga van Waterschap Zuiderzeeland symbolisch de eerste folder 'Wat spoelt u door en wat niet' overhandigen aan wethouder Helma Lodders van de gemeente Zeewolde. Deze folder is een voortvloeisel uit het samenwerkingsproject Flevoland leeft met water. In dit project werken alle gemeenten uit Flevoland, de provincie, Rijkswaterstaat, waterleidingsbedrijf Vitens en Waterschap Zuiderzeeland samen om water onder de aandacht van het grote publiek te brengen. De folder wordt op 31 oktober met de Zeewolder Aktueel huis aan huis verspreid.

Het is de bedoeling dat de inwoners van Zeewolde zich bewust worden van het gevolg van het lozen van verkeerde stoffen zoals bouwmateriaal, vet, schoonmaakdoekjes, gif, enz. in het riool. In de folder wordt beschreven welke stoffen er wel en niet in het riool mogen worden geloosd. Als er verkeerde stoffen worden geloosd, kan het riool verstopt raken of het zuiveringsproces op de afvalwaterzuivering worden verstoord. Een van de nieuwe problemen zijn de vezelachtige schoonmaakdoekjes die de rioolpompen verstoppen, deze mogen niet doorgespoeld worden.

De gemeente werkt ook hard aan het schoonhouden van oppervlaktewater. Een voorbeeld hiervan is het zuiveren van regenwater van bedrijventerrein Trekkersveld III in een biezenveld naast de zuivering. Dit samenwerkingsproject van gemeente en waterschap start volgend jaar, maar op 24 oktober heeft u al de gelegenheid om het biezenveld te bekijken. Volgend jaar krijgt u uiteraard ook een uitnodiging voor de feestelijke start van dit project.

We hopen u te ontmoeten op de zuivering Zeewolde, Industrieweg 48.

Dinsdag 24 oktober.
Programma:
16.00 uur ontvangst door dijkgraaf Henk Tiesinga en wethouder Helma Lodders. 16.10 uur rondleiding over zuivering en bezoekje aan biezenveld. 16.30 uur overhandiging folder door dijkgraaf Henk Tiesinga aan wethouder Helma Lodders.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
De afdeling Communicatie van de gemeente Zeewolde, Wilma Jansen, telefoon: 036-5229422 of De afdeling Communicatie van Waterschap Zuiderzeeland, Roland Sluijter: 0320-274911.


---- --