TROS

Afdeling Marketing & Communicatie
Hilversum, 20-10-2006

Televisie
OPGELICHT
Uitzending dinsdag 24 oktober
Nederland 1- 21.07 uur

DOORVERKOPEN VAN HUIS MET GROTE WINST

Wanneer je genoodzaakt bent je huis te verkopen en daarom een makelaar moet inschakelen, ga je er vanuit dat deze je belangen behartigt. Maar wat als later blijkt dat je huis voor een veel te lage prijs is doorverkocht aan een bevriend collega en jou achterlaat met een grote hypotheekschuld?

Marion Kroezen kan door eens scheiding haar hypotheek niet meer betalen en zet haar huis te koop bij de Amsterdamse Era-makelaar Vincent P. Maar na een half jaar zijn er nog steeds geen kopers en is er zelfs niemand komen kijken. De bank legt beslag omdat de hypotheek niet wordt betaalt en er dreigt een executieverkoop.

Dan verschijnt er opeens een koper; Maritsa Vaarnold. Haar makelaar is Marcel M. en haar financieel adviseur heet Michel M. Marion verkoopt het huis ver beneden de vraagprijs, voor 162.500 euro. Maar na het passeren bij de notaris blijkt dat niet mevrouw Vaarnold maar vastgoedhandelaar Marcel M. met zijn bedrijf Corazon BV de koper is. En op dezelfde dag wordt het huis door M. weer doorverkocht aan Maritsa voor maar liefst 205.000 euro (inclusief 10.000 euro bouwdepot). Een verschil van 42.500 euro en dat is snel verdiend!

Maritsa Vaarnold is verliefd op het huis, maar heeft een budget van 150.000 euro. Haar financieel adviseur, Michel M., zegt dat dit eenvoudig is op te lossen door iemand borg voor haar te laten staan. Hij suggereert een zekere mevrouw Meijerhoven, die dit vaker voor hem doet, zo verzekert hij. Maritsa vertrouwt hem volledig: hij is niet alleen haar financieel adviseur, maar ze kent hem ook nog van de kerk. En daarom tekent ze het koopcontract. Thuis leest Maritsa de stukken nog eens door en komt tot de conclusie dat mevrouw Meijerhoven mede-eigenaresse is. Ook is de hypotheek veel hoger dan afgesproken. Ze moet zelfs een tweede baan nemen om de maandelijkse lasten te kunnen betalen en van mevrouw Meijerhoven hoort ze nooit meer iets.

Marion Kroezen blijft achter met een enorme restschuld omdat haar huis ver beneden de waarde van de hypotheek is verkocht.

Uit onderzoek door OPGELICHT blijkt dat Era-makelaar Vincent P. het huis nooit heeft aangemeld in het NVM-systeem waartoe alle aangesloten makelaars toegang hebben. Er heeft dus ook nooit een bord in de tuin gestaan en het huis is ook niet aangemeld op internet. Niemand kon dus weten dat het huis te koop stond. Hoe wist Marcel M. dan dat het huis te koop stond? Het lijkt erop dat hier een vuil spelletje is gespeeld tussen de makelaar, Marcel M., Michel M. en mogelijk ook de notaris.

OPELICHT gaat op onderzoek uit en ontdekt dat er een heel netwerk van bedrijven achter deze doorverkoop van huizen zit en dat dit niet het enige geval is.

Presentatie: Antoinette Hertsenberg