Ingezonden persbericht


ABVAKABO FNV stuurt brandbrief WMO naar gemeenten Noordwest Friesland

In een brandbrief gericht aan de raden en colleges van B & W van de gemeenten in Noordwest Friesland veroordeelt ABVAKABO FNV de wijze waarop de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) wordt ingevoerd. Honderden thuiszorgwerknemers in NW Friesland dreigen hun baan en/of arbeidsvoorwaarden te verliezen omdat de zorg is aanbesteed en per 1 januari 2007 gegund aan andere organisaties. ABVAKABO FNV kapittelt in de brandbrief het gegeven dat de gemeenten niets in de aanbestedingsvoorwaarden hebben opgenomen over verplichte overname van personeel met behoud van arbeidsvoorwaarden. Verder bekritiseert ABVAKABO FNV het gegeven dat de gemeenten de kwaliteit van zorg volledig ondergeschikt maken aan de prijs en dat cliënten geen enkele zekerheid hebben dat zij hun vertrouwde verzorgende houden.

ABVAKABO FNV wijst in de brandbrief op dat gemeenten de mogelijkheid hebben om de wet zorgvuldiger in te voeren. ABVAKABO FNV heeft in juni 2006 alle raadsleden in Nederland daar nog in een uitvoerige brief op gewezen.

ABVAKABO FNV roept in de brief de colleges en raden van Terschelling, Vlieland, Het Bildt, Ferwerdadeel, Franekeradeel, Harlingen, Leeuwarderadeel en Menaldumadeel op de gebreken in de aanbesteding te helen, meer oog te hebben voor de kwaliteit van zorg en en bij wisseling van aanbieder de nieuwe aanbieders te verplichten personeel met behoud van rechten over te nemen.

---------------

Nadere informatie:

William Moorlag, regiobestuurder ABVAKABO FNV
Tel. 06 - 51218417

--------------------------------

Hieronder volgt de volledige tekst van de brief aan de gemeenten in NW Friesland

Geacht College, Geachte Raad,

Afgelopen week is bekend geworden dat uw gemeenten voornemens zijn de huishoudelijke verzorging in het kader van de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) niet aan de huidige zorgaanbieder, Het Friese Land, te gunnen. Naar aanleiding hiervan breng ik het volgende onder uw aandacht.

ABVAKABO FNV is uitermate verontrust over de wijze waarop u de WMO invoert. De gekozen handelwijze heeft tot gevolg dat plotsklaps honderden werknemers in onzekerheid zijn gestort en de continuïteit van de zorg ernstig wordt bedreigd. Er is geen enkele zekerheid of de aanbieders aan wie u de huishoudelijke zorg gaat gunnen de werknemers met behoud van arbeidsvoorwaarden gaan overnemen of dat deze aanbieders in staat zullen zijn tijdig een toereikend niveau van zorg aan de cliënten te bieden.

Ofschoon de WMO conceptueel deugt (verantwoordelijkheid voor de huishoudelijke zorg dicht bij de burger beleggen bij het lokaal bestuur, geïntegreerd in den samenhangend stelsel van voorzieningen), zorgt de overhaaste wijze waarop de wet wordt ingevoerd voor onaanvaardbare gevolgen voor werknemers, cliënten en thuiszorgorganisaties. Bij brief d.d. 13 juni 2006 heeft ABVAKABO FNV zijn zorg laten blijken aan alle raadsleden met de portefeuille zorg en welzijn en gewaarschuwd voor de nadelige gevolgen van een overhaaste en onzorgvuldige invoering van de WMO. Samenvattend heeft ABVAKABO FNV in die brief de navolgende adviezen gegeven:


· Creëer tijd en ruimte voor een goede overgang van de oude (AWBZ) naar de nieuwe (WMO) situatie. Dit kan door (tijdig) afspraken te maken met bestaande thuiszorgaanbieders.
· Neem in het bestek de eis op dat de nieuwe aanbieder verplicht is om het personeel van de vorige aanbieder over te nemen. Dit is essentieel voor de kwaliteit van de huishoudelijke hulp, nu en in de toekomst. Gekwalificeerd personeel blijft op deze manier inzetbaar en grote schokken op de lokale arbeidsmarkt, met het daarbij gepaard gaande negatieve imago worden voorkomen. Kortom: mens volgt werk!
· Neem in het bestek voor de aanbesteding scholing van het personeel als eis op.
· Sluit meerjarige contracten met aanbieders.

· Neem in het bestek de eis op dat de aanbieder voor een groot percentage (80-100%) moet beschikken over gekwalificeerd personeel voor de thuiszorg.

In weerwil hiermee moet worden geconstateerd dat bij uw gemeente blijkbaar is gekozen voor een overhaaste en onzorgvuldige invoering waar honderden werknemers van Het Friese Land en de cliënten aan wie zij zorg verlenen de dupe worden. Naar ik heb begrepen zijn in uw aanbestedingscriteria geen harde voorwaarden opgenomen over het overnemen van het betrokken personeel met behoud van arbeidsvoorwaarden en prevaleert de prijs boven de kwaliteit van zorg. Op deze wijze worden werknemers en cliënten gedegradeerd tot handelswaar.

Dat het ook anders kan, blijkt elders. Zo neemt de gemeente Boarnsterhiem meer tijd voor een zorgvuldige invoering.

ABVAKABO FNV roept u op de gebreken in de aanbesteding te helen, door meer tijd te nemen voor de gunning, te bewerkstelligen dat kwaliteit zwaarder telt dan de prijs en, in het geval sprake is van het gunnen aan andere aanbieders, als strikte eis te stellen dat de alle werknemers over kunnen gaan met behoud van rechten.

Desgewenst ben ik bereid het bovenstaande nader toe te lichten.

Hoogachtend,

W.J. Moorlag
regiobestuurder

------------------------------------