LISTEX(TM) P100-fagen voor beheersen van listeria ...........

Ebi food safety b.v.

LISTEX(TM) P100-fagen voor beheersen van listeria goedgekeurd door Amerikaanse FDA als GRAS

DEN HAAG, Nederland, October 24 /PRNewswire/ --
EBI Food Safety in Nederland heeft vandaag aangekondigd dat zijn bacteriofaag P100-preparaat, op de markt gebracht als LISTEX(TM), is goedgekeurd als GRAS (Generally Recognized As Safe) door de Amerikaanse FDA, voor het beheersen van listeria monocytogenes (LM) in kaas. Deze erkenning door de FDA is gebaseerd op een grondige veiligheidsbeoordeling en wordt wereldwijd erkend door voedselbedrijven en nationale overheden. De verzekering van GRAS is een essentiële stap in de verhandeling van LISTEX(TM). LISTEX(TM) is het eerste bacteriofaagproduct dat door de FDA erkenning als GRAS ontvangt.

Listeria monocytogenes wordt over het algemeen gezien als de meest gevaarlijke ziektekiem in voedsel. Het kan listeriose veroorzaken, in ruwweg 30 van de gevallen een dodelijke ziekte en vooral gevaarlijk voor pasgeborenen, ouderen en personen met verzwakte immuunsystemen. Listeriose is ook van grote zorg voor zwangere vrouwen, omdat het spontane abortus veroorzaakt. In de VS worden de kosten van acute ziekte door vergiftiging van listeria in voedsel alleen geschat op $2,3 miljard per jaar. Onkosten voor voedselverwerkingsbedrijven voor het bestrijden van listeria lopen eveneens in de miljarden.

Fagen zijn de meest aanwezige micro-organismen op aarde en bevinden zich in significante aantallen in water en voedsel van verscheidene herkomst, vaak in zeer grote aantallen. Gegist voedsel, zoals kaas, worstjes of zuurkool, bevatten altijd fagen, vaak weer in grote aantallen. Op vers en verwerkt vlees en vleesproducten zijn vaak meer dan 100 miljoen levensvatbare fagen per gram aanwezig. Fagen zijn ongevaarlijk voor mensen, dieren en planten en zijn uitermate specifiek met betrekking tot de bacteriën die ze herkennen. Dit feit is de basis van hun erkende potentieel voor het bestrijden van gevaarlijke bacteriën, inclusief ziektekiemen in voedsel.

"In januari van dit jaar heeft een onafhankelijk expertpanel van internationaal erkende wetenschappers unaniem geconcludeerd dat LISTEX(TM) tegemoet komt aan de veiligheidsvereisten voor GRAS. Nu de FDA zijn formele goedkeuring heeft gegeven, zullen we ons product beschikbaar maken voor de Amerikaanse markt. De high-endmarkt, die vraagt om 'groene' en organische producten, had gevraagd om LISTEX(TM), maar we wilden eerst een officiële bevestiging door de FDA," zegt Mark Offerhaus, CEO van EBI Food Safety. "We zijn op dit moment aan het onderhandelen met verwachte partners in Noord-Amerika en Europa om de snelste weg naar de markt te vinden".

Preventie van defecten in de voedselveiligheid resulteert in een aanzienlijke groei van de winstgevendheid en de productiviteit. Offerhaus: "Voedselveiligheid en kwaliteitssystemen zijn niet alleen goed bedrijfsbeleid, maar zijn ook gewoon goede zaken. Juist gebruik van LISTEX(TM) in voedselverwerking als integraal deel van HACCP- en GMP/GHP-programma's passen perfect bij dat concept".

Over EBI Food Safety

EBI Food Safety is een privaat levenswetenschappelijk bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling en de verhandeling van natuurlijke antibacteriële producten, gebaseerd op zijn bacteriofagentechnologie. Het wetenschappelijke netwerk van het bedrijf omvat samenwerkingen met universiteiten en onderzoekscentra in Nederland, Zwitserland, België, Spanje, Portugal, Italië en Canada. Het bedrijf wordt gezien als productleider in het veld van de toegepaste bacteriofagentechnologie voor voedselproducten en werd in 2006 door Frost & Sullivan geëerd met de Technology Innovation Award. Ga voor meer information naar www.ebifoodsafety.com.

Contact:

Contact: Mr. Mark L. Offerhaus, Chief Executive Officer, Tel: +31-(0)654-913-176, m.offerhaus@ebifoodsafety.com. Corporate Offices, Johan van Oldenbarneveltlaan 9, Den Haag - 2582 NE, Nederland, Tel: +31-70-358-5008, Fax: +31-70-358-5044, info@ebifoodsafety.com