Gemeente Exaten


Mededeling initiatiefgroep Humaan Asielbeleid

Zoals U zich herinnert is er in juli en begin augustus een handtekeningenactie gehouden voor een humaan asielbeleid en een generaal pardon. Door middel van een op 16 augustus verzonden brief werd aan de Fractieleiders van alle politieke partijen in de Tweede Kamer gevraagd uiterlijk 1 oktober hun persoonlijke opvatting te laten weten ten aanzien van een humaan asielbeleid en een generaal pardon.

De reacties zijn buitengewoon teleurstellend. Slechts de SP en de SGP hebben door middel van een brief gereageerd. De SP heeft gemeld geheel achter een humaan beleid en een generaal pardon te staan. De SGP heeft bericht voorstander te zijn van een humaan asielbeleid maar gereserveerd te staan tegenover een generaal pardon. De ChristenUnie heeft telefonisch gereageerd en het Partijprogramma toegestuurd. Hieruit blijkt dat de ChristenUnie kiest voor een humaan beleid en voorstander is van een generaal pardon. Alle andere partijen, inclusief de drie grootste partijen, hebben niet eens de moeite genomen om inhoudelijk te reageren. Het stemt droevig dat een door 1000 burgers ondersteunde brief kennelijk terzijde wordt geschoven terwijl tegelijkertijd men burgers ervan probeert te overtuigen dat er naar hen wordt geluisterd. Dat geldt temeer aangezien het een vraagstuk betreft dat naar onze overtuiging juist centraal zou moeten staan in het debat over waarden en normen.

Wij zetten in ieder geval onze inspanningen voor een humaan asielbeleid en voor een generaal pardon onverminderd voort. Daarbij weten wij ons gesteund door zeer velen. In een brief aan de betreffende Fractievoorzitters in de Tweede Kamer hebben wij onze teleurstelling kenbaar gemaakt dat men een door 1000 burgers ondersteunde brief over een zo belangrijk onderwerp kennelijk te onbelangrijk vond om te beantwoorden.

De Initiatiefgroep voor een Humaan Asielbeleid,
* Gerrit van Heusden (Haelen),

* Pastoor Houben (Baexem),

* Cor Schreuder (Haelen),

* Ria Teluij (Baexem),

* Thieu Wagemans (Heythuysen)

Contactadres:

Belenbroeklaan 22
6093 BT Heythuysen