Ingezonden persbericht


Nieuws update van het Productschap Diervoeder, 24 oktober 2006

Gebruik gg-grondstoffen in diervoeder

Afgelopen week is er door Biologica een campagne gestart om de burger erop te wijzen dat er in veevoeder bestemd voor gangbare landbouwhuisdieren gg-soja en gg-maïs kan zijn verwerkt.

Via de volgende link kunt u meer informatie over deze campagne vinden: http://www.gentechboe.nl/ of www.biologica.nl

Mocht uw bedrijf hier vragen over krijgen kunt u verwijzen naar het beleid dat de dierlijke productieketen hanteert t.a.v. het gebruik van ggo's in diervoeder. Dit beleid is te vinden op http://www.pdv.nl/nederland/kwaliteit/page802.php en http://www.projectgroepbiotechnologie.nl/productinfo/diervoeder/index.html

In Nederland heeft de dierlijke productieketen ervoor gekozen om niet zomaar gg-grondstoffen in diervoeder te verwerken, sinds 1996 is er een introductiebeleid voor de toepassing van gg-gewassen in diervoeder.

Dit beleid is recent geactualiseerd en is opgenomen in de notitie diervoeders en moderne biotechnologie.

Het beleid is opgesteld omdat de dierlijke productieketen van mening was en is, dat er op verantwoorde en transparante wijze omgegaan moet worden met de toepassing van gg-grondstoffen in diervoeder. Om dit te waarborgen zijn er een aantal minimumvoorwaarden waaraan een nieuwe gg-grondstof moet voldoen voordat deze in diervoeder verwerkt mag worden.

Het introductiebeleid zoals dit is opgenomen in de notitie is gebaseerd op de volgende principes:
* Veiligheid voor mens en dier toegelaten volgens Verordening (EG) Nr. 1829/2003;
* Milieubeoordeling volgens Richtlijn 2001/18/EG, of het gewas moet een milieuveiligheidsbeoordeling in land van oorsprong volgens het Cartagenaprotocol hebben gehad;
* Concumer concern documenten.