Ingezonden persbericht


Persbericht

24 oktober 2006

Journaaluitzending over vermindering van fysieke belasting

Nieuwe dvd ´Meubelnieuws´ toont slimme werkaanpak

Meubelnieuws, de nieuwe dvd voor de meubelindustrie, is half oktober feestelijk in première gegaan. Bij Technoplanning Interieurbouwers in Goor en Bannink Stoel- en Meubelfabriek in Borculo werd Meubelnieuws voor het voltallige personeel vertoond. Beide bedrijven verleenden hun medewerking aan de filmproductie, waarin te zien is hoe je met machines en hulpmiddelen veel fysieke belasting kunt voorkomen. De dvd is toegestuurd aan in totaal 23.000 bedrijven en werknemers in de branche.

De dvd is gerealiseerd door het Arboconvenant Meubelindustrie. Het is geen instructiefilm, maar een humoristische journaaluitzending voor werkgevers en werknemers over een slimme werkaanpak. Zwaar tillen en veel bukken wordt hiermee voorkomen of verminderd. Acteur Theo Schouwerwou (bekend van onder andere het tv-programma Villa Achterwerk) speelt in Meubelnieuws de rol van twee verslaggevers, de nieuwslezer en de regisseur. De verslaggevers maken dynamische 'live' reportages bij bedrijven in de meubelindustrie.

In de praktijk

In die bedrijven gaat vermindering van zwaar werk en een efficiënte productie hand in hand. Directie en medewerkers vertellen over investeringen, techniek, werkwijze en resultaat. Over grote machines, maar ook over eenvoudige aanpassingen of zelfgemaakte hulpmiddelen van een paar tientjes. Door een deskundige wordt uitgelegd wat fysieke belasting is en hoe werknemers gezondheidsklachten kunnen voorkomen.

Breed inzetbaar

Naast de 'hoofdfilm' bevat de dvd ook een keuzemenu met bepaalde scènes uit Meubelnieuws. De kijker kan kiezen voor korte filmpjes over de machinale houtbewerking, spuiterij of afmontage. Tevens staan er twee links op naar handige instrumenten om fysieke belasting terug te dringen. De dvd is geschikt voor gebruik bij bijvoorbeeld tiltrainingen, voorlichting over fysieke belasting en voorkomen van ziekteverzuim en bij werkinstructies. Meubelnieuws is daarmee breed inzetbaar en geschikt voor alle medewerkers.

Arboconvenant Meubelindustrie

Het Arboconvenant Meubelindustrie is een initiatief van de Centrale Bond van Meubelfabrikanten, FNV Bouw, Hout- en Bouwbond CNV en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om de werkomstandigheden in de bedrijfstak te verbeteren. Doelstellingen zijn minder fysieke belasting, minder blootstelling aan oplosmiddelen, een VOS-scan bij een groot aantal bedrijven en 10% minder WAO-instroom en minder langdurig ziekteverzuim. Gewoon DOEN is het motto van de voorlichtingscampagne.

Fotobijschrift: Herman van den Berg, directeur van Technoplanning, ontvangt de eerste dvd uit handen van Saskia Ligthart (namens het arboconvenant meubelindustrie).

Einde persbericht


---