Ingezonden persbericht


Schriftelijke vragen over branden en asbestopruiming woningen Zeeheldenbuurt Schriftelijke vragen over verkeer & parkeren bij bouw bioscoopcomplex Stappegoor

Schriftelijke vragen SP


1. waterprijzen (nav landelijk onderzoek - zie VK) hoeven niet gesteled: Brabant Water neemt positie in van bedrijven die de prijs laag houden door geen dividend uit te keren aan de aandeelhouders (m.n. Provincie)
2. asbestopruiming bij brand (nav Trouwlaan)
3. bioscoopcomplex Stappegoor: bedrijfsvervoerplan, in- én extern

Interview Joyce
Zie aantekeningen

Initiatiefvoorstel stadsverwarming:
nav bemoeienis met Essent: ervaringen stadsverwarming & landelijke ontwikkelingen
1. besluit tot aanhangen NMDA principe, meedoen platform, actief belangen bewoners behartigen en zich in discussie mengen (cfr. links)
2. onderzoek naar handhaven stadsverwarming oude delen Tilburg, gemeente regie, met corporaties, Essent, bewonersorganisaties

bijdrage Begroting voor cultuur, wonen, verkeer en vervoer (cfr. aantekeningen bij/in begrotingsstukken)

VV: handvaten bij & opzet voor evaluatie fractie(leden) cfr. stuk met vereiste vaardigheden en vise versa (klopt dat bij ons/team)

Opzet Essay bij 60e verjaardag
Levensbeschouwelijk essay over idealisme, muziek, geld, SP, mensen (m/vr), mee te sturen met uitnodiging aan . voor feest (sparen)

Schriftelijke vragen SP ex.art.47
over asbestopruiming na brand en bij sloop

Begin deze maand heeft er na een brand in een van te slopen huizen in de Zeeheldenbuurt een versnelde sloop inclusief asbestsanering van een aantal huizen plaats gevonden. Zeer tot verrassing en ongerustheid van omwonenden, die ineens "mannen in blauwe pakken" zagen opduiken. Woningbouwcorporatie Tiwos trok daarna in het Brabants Dagblad (04.10.2006) het boetekleed aan: "wij hadden dit de bewoners moeten laten weten". Toch vraagt de fractie van de SP zich af, of dat klopt, en wat het hele verhaal zou moeten zijn: bij wie het initiatief en de regie berust in dit soort gevallen. Ook omdat we in de gemeente Tilburg, dankzij een al jaren geleden aangenomen en uitgevoerde motie van de SP, beschikken over een inventarisatie van aanwezige asbest in grote gebouwen en complexen - hetgeen geen overbodige luxe is gezien de toegenomen onderkenning van het gevaar van asbest voor de volksgezondheid.

Vandaar dat ik namens de SP de volgende vragen stel aan het College:


1. Wordt bij sloop van huizen, behorend tot een groter complex, de asbestinventarisatie geraadpleegd ? Bij wie berust die ?
Hoe operationeel is die ?
En hoe is de procedure bij het gebruik ervan ?
2. Dezelfde vragen bij brand en daardoor noodzakelijke acute sloop ?
3. Dezelfde vragen als onder 1 en 2 ingeval industriële, kantoor- of winkelcomplexen ?


4. Hoe vaak is er de laatste drie jaren gebruik gemaakt van de asbestinventarisatie ?
5. Is deze de laatste jaren herzien of bijgewerkt ?


6. Bij wie berust het initiatief tot en regie bij en toezicht op asbestopruiming ? Zijn hier afspraken over gemaakt in het algemeen ? Worden hier afzonderlijke afspraken over gemaakt, bijvoorbeeld bij het verlenen van een sloopvergunning ?


7. Is het College bereid om waar bij de beantwoording van bovenstaande vragen blijkt dat e.e.a. niet goed geregeld of perfecter uitgevoerd kan worden, daartoe het initiatief te nemen ?

Met welgemeende groeten, Paul Huijgen, raadslid SP. Tilburg, 19.10.2006
Tel. 013 - 535 1687; 06- 233 522 63; E-mail: paulhuijgen@tomaatnet.nl

Schriftelijke vragen SP ex.art.47
n.a.v. vestiging bioscoopcomplex Stappegoor

Volgend jaar moet er op Stappegoor een bioscoopcomplex gebouwd en in gebruik genomen worden. Als we er van uitgaan dat deze plannen lukken, hebben we eind 2007 te maken met ruim een half miljoen bezoekers per jaar, omgerekend per dag gemiddeld 1600 mensen, die vooralsnog vooral per auto zullen komen. Ook het bedrijf Euroscoop zelf maakt in haar persbericht gewag van het belang van goede bereikbaarheid en grote parkingfaciliteiten.

De fractie van de SP is echter bepaald niet gerust over beide elementen en wat daarvoor afgesproken is en geregeld gaat worden. Het College komt in haar persbericht niet verder dan de constateringen: "De bioscoop zal de eigen basisbehoefte t.a.v. de parkeergelegenheid voorzien met minimaal 350 parkeerplaatsen" en "Tilburg ligt centraal en is goed bereikbaar . in Brabant". En Euroscoop verwijst naar een vijftal andere, Belgische vestigingen - maar deze zijn vooral gevestigd aan een trein- en of busstation (Namen, Sint-Niklaas), vlakbij grote (rijks)wegen (Lanaken, Maasmechelen) of voorzien van vele (voor de helft) ondergrondse parkeerplaatsen (Genk). En heel optimistisch maken ze vervolgens melding van de aanwezigheid van 1350 parkeerplaatsen op en rond hun Tilburgse locatie .

Vandaar dat de SPfractie de volgende vragen aan het College stelt:


1. Is Euroscoop er door het College op gewezen, dat er van hen een intern bedrijfsvervoerplan verwacht wordt ?
2. Voor hoeveel mensen moet dit gemaakt worden, m.a.w.: hoeveel mensen komen er in het bioscopencomplex werken ?
3. Heeft het College met Euroscoop overlegd over hun verantwoordelijkheid inzake het autoverkeer naar hun complex en het parkeren ? Of wilt u dat alsnog gaan doen ?
4. Bent u bereid om zelf - of door Euroscoop - speciale faciliteiten en arrangementen met het openbaar vervoer te - laten - ontwikkelen ?
5. Denkt u net als Euroscoop dat het door hen genoemde aantal (van 1350) parkeerplaatsen voldoende en vrij beschikbaar is voor hun bezoekers ?
6. Kunt u dit aantal in kaart brengen, met de respectievelijke eigenaars en (aantallen) gebruikers ? Is of wordt daarmee overleg gepleegd en door wie ?
7. Wat te denken van en doen bij bijv. gelijktijdige ijshockey- en voetbalwedstrijden, bezoek aan zwembad en straks de 400m-ijsbaan, gebruik door bewoners van nieuwe huizen en studentenwoningen ?
8. Bent u het met ons eens dat de mogelijkheden en bedreigingen zoals in deze vragen genoemd beter vooraf dan pas bij het open gaan van het bioscopencomplex bekeken en georganiseerd kunnen worden ?

Met welgemeende groeten, Paul Huijgen, raadslid SP. Tilburg, 19.10.2006
Tel. 013 - 535 1687; 06- 233 522 63; E-mail: paulhuijgen@tomaatnet.nl


---- --