Ministerie van Financiën

Vragen van het lid Irrgang (SP) aan de minister van Financiën over het gegoochel met cijfers in

Griekenland. (Ingezonden 5 oktober 2006)

Vraag 1
Wat is uw reactie op het bericht dat Griekenland inkomsten uit de zwarte economie, zoals illegale prostitutie, smokkel en witwassen gaat meetellen in het bruto nationaal product? 1)

Vraag 2
Deelt u de mening dat hier gegoocheld wordt met cijfers?

Vraag 3
Is deze werkwijze toegestaan? Zo ja, moeten deze regels niet worden aangescherpt? Zo neen, welke sancties zullen tegen Griekenland worden genomen?

Antwoord
In de Europese Unie worden het bruto nationaal inkomen (BNI) en het bruto binnenlands product (BBP) onder meer gebruikt voor administratieve doeleinden. Zo is het BNI grondslag voor de afdracht van de eigen middelen aan Brussel en is het BBP de noemer in de berekening van het EMU-saldo en de EMU-schuld. Dit administratieve gebruik vereist vanuit oogpunt van vergelijkbaarheid, betrouwbaarheid en transparantie een geharmoniseerde berekeningswijze van het BNI en het BBP. De geharmoniseerde berekeningswijze van BNI en BBP is dan ook volledig bij wet vastgelegd. Daarom dienen de lidstaten van de EU jaarlijks volgens de geharmoniseerde methode een gedetailleerde opgave te maken van BNI / BBP. De Europese Commissie (Eurostat), bijgestaan door een speciaal daartoe ingesteld Comité (BNI-comité), ziet toe op een correcte berekeningswijze door de lidstaten. Het verificatieproces is met vele waarborgen omgeven. Het is lidstaten dus niet toegestaan om volgens eigen inzichten een BNI/BBP te berekenen. Opgemerkt zij dat het gebruikelijk is dat lidstaten met een regelmaat van eens in de vijf jaar grotere revisies van de cijfers uitvoeren. Dergelijke herzieningen verbeteren de kwaliteit van de data en brengen cijfers beter in lijn met de werkelijkheid en moeten uit dien hoofde worden verwelkomd. De cijfers over BNI / BBP kunnen pas vastgesteld worden nadat de verificatie door Eurostat is afgerond. De Europese Commissie heeft al aangegeven met prioriteit de Griekse cijfers te gaan controleren en dat hangende de controle de oude cijfers van Griekenland leidend blijven voor administratieve doeleinden. Over de uiteindelijke uitkomsten van de verificatie door Eurostat van de Griekse cijfers zal ik u na afronding van het onderzoek door Eurostat nader informeren. Overigens is een opwaartse bijstelling van het BNI van andere lidstaten voor de Nederlandse begroting plezierig omdat het leidt tot een geringere afdracht van Nederland aan de EU.


1) de Volkskrant, 30 september 2006


---- --