European Union



IP/06/1457

Brussel, 24 oktober 2006

Lorenzo Natali-prijs voor journalistiek 2006

De Europese Commissie lanceert vandaag de vijftiende Lorenzo Natali-prijs voor journalisten die schrijven over mensenrechten en democratie in de ontwikkelingslanden. Journalistieke stukken van hoge kwaliteit, hetzij gedrukt hetzij online, uit Afrika, Europa, het Midden-Oosten, Azië en Latijns-Amerika/het Caribisch gebied worden bekroond met prijzen die in totaal 50 000 EUR vertegenwoordigen. Bijdragen kunnen tot 31 januari 2007 worden ingezonden op www.nataliprize.eu.

De Natali-prijs wordt jaarlijks aan vooraanstaande journalisten uitgereikt voor artikelen over mensenrechten en democratie in de ontwikkelingslanden. Met de Lorenzo Natali-prijs wenst de Europese Commissie het belang van goed bestuur, mensenrechten en democratie voor de ontwikkeling te beklemtonen. Zoals commissaris Louis Michel heeft verklaard, hangen mensenrechten en democratisch bestuur nauw samen met de economische en sociale ontwikkeling. Zonder democratie of zonder persvrijheid bestaat er geen duurzame ontwikkeling.

De Lorenzo Natali-prijs is in 1992 door de Europese Commissie in het leven geroepen. Hij vormt een aandenken aan Lorenzo Natali, een voormalig Europees commissaris voor Ontwikkeling en een vurig verdediger van de mensenrechten. Zijn werk en zijn engagement hebben er in sterke mate toe bijgedragen dat de ontwikkelingssamenwerking binnen het algemene beleid van de toenmalige Europese Gemeenschappen aan belang heeft gewonnen.

De Lorenzo Natali-prijs 2006 gaat naar journalisten van de geschreven of de elektronische pers die tussen 1 september 2005 en 31 december 2006 een artikel over de verdediging van de mensenrechten of de democratie hebben geschreven. De Europese Commissie zal prijzen uitreiken in de volgende vijf regio's van de wereld: Afrika, Azië en de Pacific, Europa, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied alsook de Arabische wereld, Iran en Israël. De termijn voor het indienen van bijdragen is 31 januari 2007.

Vorig jaar heeft de prijs een recordaantal belangstellenden getrokken, met 996 kandidaten uit 138 landen. De grote prijs 2005 is toegekend aan de Sri Lankaanse journaliste Wjedasa Namini voor haar artikel "Blatant Relentless Child Recruitment" over de praktijken bij de aanwerving van kindsoldaten door de Tamiltijgers op Sri Lanka.

Voor verdere informatie, zie:

www.nataliprize.eu