Vereniging Natuurmonumenten



NATUURMONUMENTEN KIEST GROENE KANDIDATEN VOOR TWEEDE KAMER 24-10-2006

Natuurmonumenten heeft van zeven politieke partijen de `groenste kandidaat' geselecteerd. In het novembernummer van het ledenmagazine Natuurbehoud roept de vereniging haar leden op om op 22 november a.s. op deze kandidaat Kamerleden te stemmen. Op deze manier wil Natuurmonumenten bereiken dat de waarden van natuur en landschap beter zullen doorklinken in de besluiten die kabinet en Tweede Kamer nemen.

Natuurmonumenten heeft zeven kandidaten geselecteerd: Harm Evert Waalkens (PvdA), Liesbeth Spies (CDA), Stef Blok (VVD), Martine Vonk (Christen Unie), Wijnand Duyvendak (Groen Links), Boris van der Ham (D'66) en Krista van Velzen (SP). De partijen die begin september hun concept-verkiezingsprogramma's en kandidatenlijsten klaar hadden, hebben in de selectie meegedaan. De Partij van de Vrijheid van Geert Wilders hoorde hier ook bij, maar deze partij heeft niet gereageerd op het verzoek om mee te doen. Van elke kandidatenlijst is aan enkele mensen met een groen profiel gevraagd om een vragenlijst in te vullen. Aan de hand van de antwoorden is bepaald wie binnen de betreffende partij naar alle waarschijnlijkheid het beste natuur en landschap in het parlement zal agenderen.

Volgens directeur Natuurmonumenten Jan Jaap de Graeff is er uitdrukkelijk voor gekozen om uit elke partij een groene kandidaat te selecteren. "Natuurmonumenten is een a-politieke organisatie. In onze achterban zitten mensen met alle mogelijke politieke voorkeuren. Daarom zullen wij ons niet voor of tegen een politieke partij uitspreken. Wel kunnen we onze leden helpen bij het bepalen van een groene kandidaat in de partij van hun keuze," aldus De Graeff.

Natuurmonumenten heeft inmiddels door het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) een vergelijking van verkiezingsprogramma's laten maken. Dit instituut, dat ook de bekende Stemwijzer op internet maakt, heeft passages over groene items op een rijtje gezet. De programvergelijking staat op de website van Natuurmonumenten.

"Met deze vergelijking en onze selectie van groene kandidaten kunnen we onze leden, hun familie en vrienden helpen om natuur en landschap meer gewicht te geven in de besluitvorming van het kabinet," zegt De Graeff.

Debat

Op donderdag 2 november gaan de groenste kandidaten met elkaar in debat in Sociëteit

"De Witte" in Den Haag. Zij hebben daar de gelegenheid hun ambities voor natuur en landschap voor de komende kabinetsperiode kenbaar te maken. Een van de onderwerpen die tijdens dit debat op de agenda staat is het belang van het Groene Netwerk, volgens Natuurmonumenten het antwoord op de onophoudelijke aantasting van natuur en landschap. De basisgedachte van het Groene Netwerk is dat alle groene elementen in ons land met elkaar worden verbonden, van stad tot wad en van tuin tot duin. De vereniging bepleit dat dit netwerk wordt opgenomen in het nieuwe regeerakoord.