Ingezonden persbericht

Eindhoven, 24 oktober 2006

Zelfhulpboek helpt mensen van hun vliegangst af
Klappen na de vlucht niet meer nodig

Eindhoven ? Na veel vluchten is het een bekend ritueel: klappende passagiers zodra het toestel veilig aan de grond staat. Het ritueel verraadt hoe diep vliegangst in mensen zit. Een op de drie mensen kampt er mee. En dan te bedenken dat deze passagiers niet eens de zwaarste vliegangstlijders zijn, anders zaten ze ?berhaupt niet in het vliegtuig. Toch is vliegangst nergens voor nodig. Sterker nog. Je kunt er vanaf. En dat zonder complexe therapie?n en verwerkingssessies. Maar gewoon met een zelfhulpboek. "Nooit meer vliegangst" van psycholoog en fobiespecialist Cor Anneese ligt sinds vorige week in de boekhandel.

Een zelfhulpboek over vliegangst lijkt haast te makkelijk om waar te zijn. Maar auteur Cor Anneese is een bekende deskundige. Eerder schreef hij succesvolle zelfhulpboeken over het overwinnen van angst voor de tandarts en fobie?n. "Laat ik duidelijk zijn," zegt Anneese, dit boek is geen doktersromannetje. Het is een zelfhulpboek. Je moet dus aan de slag. Ik geef veel informatie, leg veel uit, maar daarnaast staan er veel oefeningen in. Die moet je gestructureerd uitvoeren. Maar het resultaat is wel dat je van die angst af komt."
Dat er zoveel mensen lijden aan vliegangst vindt Anneese wel begrijpelijk. "We nemen allereerst onze eigen geestelijke mis?re mee het vliegtuig in. De een stapt in met hoogtevrees en wil zover mogelijk bij het raampje vandaan zitten, de ander heeft juist engtevrees en wil maar een ding: door het raampje naar buiten kijken. Daarnaast zijn er natuurlijk alle mysteries van het vliegen zelf. De snelheid, de hoogte het openen en sluiten van kleppen en roeren. Als je niet weet wat het allemaal te betekenen heeft, draagt dat niet bij aan je innerlijke rust."
Toch is er echt geen enkele reden om bang te zijn voor vliegen, stelt Anneese: "Wie een wandeling maakt heeft 176 keer meer kans op een ongeluk dan iemand die gaat vliegen. En stap je in een auto is de kans zelfs 250 keer zo groot, dat zijn statistische feiten."
'Nooit meer vliegangst!' behandelt allerlei thema's die verband houden met vliegen en vliegangst. In deel I komen onderwerpen aan de orde die zowel met vliegen als met vliegangst te maken hebben. De lezer krijgt bij elk hoofdstuk oefeningen, zodat hij concreet aan zijn vliegangst kan werken. In deel II gaat het erom angsten op te sporen die deel uitmaken van een persoonlijk angstprofiel. Dat effent de weg voor concrete zelfhulp om vliegangst te verminderen of op te heffen. Meer informatie is te vinden op www.angstpsycholoog.nl. Het boek 'Nooit meer Vliegangst!' ligt sinds medio oktober in de boekhandel en wordt uitgegeven door uitgever Bohn Stafleu & Van Loghum. Daar is het via de website www.bsl.nl ook online te bestellen.

De auteur
Cor Anneese is psycholoog, publicist en gedragstherapeut. Hij specialiseerde zich in zelfhulptherapie bij angstbestrijding. Eerder schreef hij met co-auteur Tino Pol 'Uit de ban van je fobie', dat in ons land in meerdere drukken verscheen en ook in Duitsland uitkwam. In 2003 kwam zijn zelfhulpboek 'Bang voor de tandarts' op de boekenmarkt.



Ingezonden persbericht