Ingezonden persbericht


UITNODIGING

Hoorzitting over Dierenwelzijn

Landelijke overheid negeert structurele problemen bij toezicht en handhaving van dierenwelzijn

Er zijn talloze geruchten en niet bevestigde verhalen van insiders over de manier waarop dieren bij de slacht mishandeld worden en over zieke en gewonde dieren op boerderijen. Vrijwel nooit zijn betrokkenen - uit angst voor represailles - bereid hun kennis openbaar te maken. Op een hoorzitting woensdag 25 oktober aanstaande zal een drietal (uit dienst zijnde) personen de stilte verbreken.

Aan het woord komt een oud keurmeester van het voormalige Rijksdienst Vee en Vlees over misstanden in slachterijen. Verder spreekt een deskundige op het gebied van bedwelming over de ontbrekende controle in slachterijen en een oud LID inspecteur over de honderdduizenden zieke en gewonde dieren die op boerderijen creperen. Zij zullen hun verhaal doen voor een gehoor van Kamerleden, genodigden en pers. Hun verhaal is echter het topje van de ijsberg. De ijsberg zelf is dat Nederland, niet alleen bij veemarkten maar structureel en op alle gebieden, net aan het minimum volgt van wat de EU voorschrijft en de handhaving op zijn beloop laat.

Overigens zijn de misstanden in de slachterijen niet een nieuw fenomeen. Reeds eind 19e eeuw waren er discussies over de manier van verdoven voor de slacht. Die discussies zijn na 100 jaar nog niet afgerond.

De hoorzitting wordt georganiseerd door de stichtingen Varkens in Nood, Dierenrecht Nederland en Groen Links en is een vervolg op de onthullingen op de veemarkten Utrecht en Leeuwarden. Directeur Hans Baaij, van voornoemde stichtingen, zal recente afspraken die gemaakt zijn met de AID openbaar maken.

Datum: woensdag 25 oktober

Tijd: 11.00 - 12.30 uur

Locatie: Suze Groenewegzaal, gebouw Tweede Kamer (ingang Lange Poten)

In verband met het beperkte aantal plaatsen in de zaal en het aanmelden voor de beveiliging, verzoeken wij u vriendelijk te laten weten of u aanwezig wilt zijn bij de hoorzitting.


---