Gemeente Eindhoven

Persbericht 23 oktober 2006

Een documentaire over authentieke ondernemers in stadswijk Oud-Woensel, Eindhoven

Oud-Woensel werkt

Woensdagavond 25 oktober organiseert de gemeente namens projectgroep Oud-Woensel een informatieavond. Bewoners en betrokkenen krijgen daar uitgebreide informatie over het masterplan voor Oud-Woensel. Daarnaast vindt op deze avond de premiere plaats van 'Oud-Woensel werkt' , een documentaire over authentieke ondernemers in Oud-Woensel.

Veel wijken kampen met sociale en fysieke problemen zoals oude tochtige huizen, vervuiling en verloedering en een mix aan verschillende culturen die elkaar niet altijd begrijpen. In de serie een Nieuw Stadswijk filmt IdtV Docs verschillende wijken waar vanwege deze problemen stedelijke vernieuwing plaatsvindt. In de films gaan de filmmakers op zoek naar het karakter van de wijk. In Eindhoven trok IdtV Docs de wijk Oud-Woensel in.

'Oud-Woensel werkt' is een 25 minuten durende film over ondernemerschap. De Kruisstraat is een nog authentieke winkelstraat midden in de wijk, waar driekwart van de ondernemers niet tot een of andere grote keten behoort. Waar vind je het nog in Nederland? De film zoemt in en maakt een portret van een aantal van deze ondernemers. Zo komen aan het woord: een Afghaanse kleermaker die eigenlijk ontwerper wil worden, de modelbouwer die van heinde en ver liefhebbers en verzamelaars van modeltreinen, -vliegtuigen en -autoâs trekt, de modewinkel gespecialiseerd in reuze grote bhâs, de derde generatie ambachtelijke keurslager, de huiskapper van psv-spelers Farfan en Gomez en nog heel veel anderen.

Ook ontbreekt de beroemde Oud-Woenselse zaterdagmarkt niet. Een markt die wekelijks rond de 37.000 bezoekers trekt. Een van de marktmeesters omschrijft het kernachtig in de film: 'Iedereen heeft last van die markt, maar niemand wil hem kwijt'. Maar ook zien we de kunstenaar, die in deze buurt kan starten, omdat een atelier hier nog betaalbaar is.

Een productie van IdtV Docs
regie Hans Pool
research Anne Margot van der Baan
uitvoerend producent Ilja Roomans
creatief producent Willemien van Aalst

IdtV Docs, onderdeel van IdtV, is producent van documentaires. IdtV Docs is ontstaan door het samengaan van IdtV Dits en IdtV Arts & Documentaries. Beiden hebben een indrukwekkende staat van dienst met producties die nationaal en internationaal prijzen hebben gewonnen.