Technologie Stichting STW

NanoNed voor de maatschappij van morgen

woensdag 25 oktober 2006

In 2005 startte het Bsik NanoNed-programma, waarvoor Technologiestichting STW het programmabureau voert. Een jaar later verschijnt nu het eerste NanoNed-Jaarverslag.

Ontwikkelingen 2005 Het jaarverslag laat zien hoe het NanoNed-programma in de loop van 2005 is vormgegeven. Er zijn 11 zogenoemde Flagships ingesteld: onderzoeksgroepen die multidisciplinair aan een onderwerp werken. Van elk Flagship worden de kernactiviteiten en themaâs gegeven. Zo worden in het NanoFabrication Flagship methoden ontwikkeld om materialen op nano-schaal te structureren en richt BioNanoSytems zich op gestuurde medicijnafgifte. De in alle Flagships werkende onderzoeksgroepen worden via hun themaâs in contact gebracht met de industrie. Deelnemende bedrijven nemen zitting in een gebruikerscommissie, waarna volgens beproefd STW-recept de kennisoverdracht kan plaatsvinden.

Voeling met de maatschappij Het Flagship Technology Assessment heeft de bijzondere functie voeling te houden met de maatschappij, doel is om de interactie tussen wetenschap, technologie en maatschappij te begrijpen en te verbeteren.

Ten slotte staat in het jaarverslag van welke centrale faciliteiten alle Nano-onderzoekers gebruik kunnen maken. Een zogeheten NanoLab NL is hiervoor speciaal ingericht en toegankelijk gemaakt.

Grenzeloze belangstelling NanoNed kan zich verheugen in een wereldwijde belangstelling. Het programma heeft zich sterk geprofileerd op nationale en internationale bijeenkomsten in 2005 en krijgt steeds meer belangstelling vanuit de diverse media zoals dagbladen, tijdschriften, radio en televisie. Ook op nationaal niveau is er behoefte aan uitleg. De programmacommissie stelt zich daarom ten doel de Nederlandse bevolking goed en volledig te informeren over alles wat er gaande is in de wereld van nanotechnologie. Daarvan is dit jaarverslag het eerste samenvattende resultaat.

Meer informatie bij: * José Kerkhof Technologiestichting STW tel: +31 (0) 30 60 01 285 e-mail: j.kerkhof@stw.nl

Het NanoNed-Jaarverslag is te vinden op http://www.nanoned.nl/News/