European Union



IP/06/1454

Brussel, 24 oktober 2006

Betrekkingen EU-China: Commissie komt met nieuwe strategie

De Europese Commissie heeft vandaag een akkoord bereikt over een ambitieuze nieuwe agenda voor de betrekkingen tussen de EU en China in de komende jaren. De nieuwe strategie houdt verband met de recente opkomst van China als economische en politieke grootmacht. Het EU-beleid ten aanzien van China blijft in essentie gericht op betrokkenheid en partnerschap. Een nauwer strategisch partnerschap betekent een grotere wederzijdse verantwoordelijkheid. Dit nieuwe initiatief, dat breed van opzet is, noemt de volgende prioriteiten: steun voor de overgang van China naar een meer open en pluralistische samenleving, duurzame ontwikkeling, met inbegrip van samenwerking met China inzake energievraagstukken, klimaatverandering en internationale ontwikkeling, handel en economische betrekkingen, versterking van de bilaterale samenwerking, onder meer op het gebied van wetenschap en technologie, en migratie, en bevordering van de internationale veiligheid, zowel in Oost-Azië als daarbuiten, en meer in het algemeen de vraagstukken op het gebied van non-proliferatie. Bij dit initiatief hoort een document over het handelsbeleid, waarin de uitdagingen van de wederzijdse handels- en investeringsrelatie gedetailleerd aan bod komen.

Benita Ferrero-Waldner, commissaris voor buitenlandse betrekkingen en nabuurschapsbeleid: "Streven naar een goede vorm voor het partnerschap tussen Europa en China is een belangrijke uitdaging voor deze Commissie en de EU. Dit nieuwe China-initiatief omvat een ambitieuze agenda. Om de grote uitdagingen aan te pakken waarmee Europa nu kampt
- zoals klimaatverandering, economische groei, migratie en internationale veiligheid - moeten we het potentieel van een dynamische relatie met China optimaal benutten. Ons gezamenlijk doel is onze inspanningen combineren en gezamenlijk oplossingen aandragen voor de wereldwijde problemen van nu. Deze mededeling biedt een belangrijke basis voor de onderhandelingen over een nieuwe kaderovereenkomst tussen de EU en China, die ik begin volgend jaar in China hoop te starten."

Commissaris Peter Mandelson van handel: "China is geen griezelverhaal over mondialisering, maar juist een succesverhaal. China, dat betekent goedkopere artikelen in Europese winkels, goedkopere basisproducten voor bedrijven, competitievere Europese bedrijven, groeiende markten voor Europese exporteurs en lagere rentevoeten. De toegang van China tot de Europese markt heeft sinds 1990 180 miljoen mensen aan de armoede onttrokken. Europa heeft economisch gezien belang bij een economisch sterk China. Beide partijen zijn gebaat bij open markten. Maar het steeds grotere handelspotentieel van China betekent ook dat de verwachtingen groeien. China moet voldoen aan zijn WTO-verplichtingen en eerlijk handel drijven. Europa krijgt te maken met hevige concurrentie. China moet ervoor zorgen dat er sprake is van eerlijke concurrentie."

Partners in een veranderende relatie

Bij elkaar opgeteld woont in de EU en China een kwart van de wereldbevolking. China is de op drie na grootste economie ter wereld, de op twee na grootste exporteur en het heeft in de internationale politiek een steeds groter gewicht. Naarmate China verder groeit, betreedt het land een nieuwe en uitdagingsrijke periode in het proces van economische en sociale hervorming. Europa heeft politiek en economisch een groot belang bij de ondersteuning van de volledige en succesvolle overgang van China naar een welvarende, stabiele en open samenleving, waarin de rechtsstaat en de beginselen van de vrije markt worden gerespecteerd.

De EU en China zijn strategische partners sinds 2003 en hebben een steeds groter belang bij samenwerking op het gebied van de huidige geopolitieke uitdagingen, bevordering van duurzame ontwikkeling, vrede en welvaart, tot wederzijds voordeel.

Op de topontmoeting tussen de EU en China van 9 september in Helsinki zijn beide partijen overeengekomen om onderhandelingen te starten over een nieuwe, brede Partnerschaps- en Samenwerkingsovereenkomst, die alle aspecten van de betrekkingen tussen de EU en China omvat, met inbegrip van versterkte samenwerking op politiek gebied. Dat is het belangrijkste mechanisme om het partnerschap vooruit te helpen; de mededeling biedt een impuls voor dat proces. De voorbereidingen zijn al gestart en commissaris Ferrero-Waldner zal de onderhandelingen tijdens haar komende bezoek aan China formeel openen.

Partnerschap en economische concurrentie gaan hand in hand

Samen met de mededeling wordt een beleidsdocument gepresenteerd dat een nieuwe, brede strategie uitzet voor de verdere uitbouw van de handels- en investeringsrelatie van de Europese Unie met China. De nieuwe strategie, die deel is van het bredere beleidskader Global Europe, dat in oktober 2006 is gelanceerd, weerspiegelt de dramatische veranderingen in de handel tussen de EU en China en het belang van beheersing van het kolossale gewicht van China in het nieuwe wereldwijde handelsstelsel. Volgens de nieuwe strategie hebben China en Europa allebei geprofiteerd van de opkomst van China als economische grootmacht, ondanks de concurrentiedruk die hierdoor is ontstaan in de wereldeconomie. Het steeds krachtigere handelspotentieel van China betekent ook dat het land de verantwoordelijkheid op zich neemt om aan zijn verplichtingen in WTO-verband te voldoen, zijn markten open te stellen en eerlijke handel te drijven. Het document somt een aantal strategieën op voor het verbeteren van de omstandigheden waarin EU-ondernemingen in China opereren, zoals betere markttoegang, versterkte maatregelen inzake schending van intellectuele-eigendomsrechten en beschikbaarstelling van nieuwe middelen voor economische activiteiten ter plaatse in China.

De Commissie heeft vandaag verder een mededeling goedgekeurd over de betrekkingen met de Speciale Administratieve Regio's Hongkong en Macau.