Gemeente Capelle a/d IJssel

Keurmerk Veilig Ondernemen binnen een jaar een feit

Ondertekening van het project KVO

Foto: Peter Molkenboer

Het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) is binnen een jaar een feit voor het Stadscentrum de Koperwiek in Capelle aan den IJssel. Dat voornemen is de belangrijkste boodschap van een intentieverklaring die op donderdag 28 september door onder andere wethouder Aart Jan Moerkerke werd ondertekend in het gemeentehuis van Capelle aan den IJssel. Met de ondertekening is het project Keurmerk Veilig Ondernemen officieel van start gegaan. Door uitvoering van het KVO-project hopen de gemeente en haar partners het ondernemersklimaat en de aantrekkelijkheid van het winkelgebied te verbeteren. De partijen die meewerken aan het verder veilig maken van de binnenstad zijn de Ondernemersvereniging Stadscentrum De Koperwiek, Van der Vorm Vastgoed en DTZ/Rodamco, de gemeente Capelle aan den IJssel, de politie en de brandweer.

De Koperwiek doet het nu ook al niet slecht. In 2003 werd het winkelcentrum nog uitgeroepen tot beste van de 16 omliggende winkelcentra in het onderzoek Winkelcentra op de Weegschaal.

Er is echter altijd ruimte voor verbetering. Zo biedt het Keurmerk Veilig Ondernemen de mogelijkheid om gezamenlijk veiligheidsmaatregelen te treffen. Mogelijke maatregelen zijn onder meer het invoeren van versnelde en vereenvoudigde aangiftes, gericht toezicht, het sneller herstellen van gebreken in bijvoorbeeld de bestrating, het verbeteren van de communicatie tussen de verschillende partijen, trainingen en burenalarmeringssystemen.

In heel Nederland worden momenteel winkelcentra veiliger gemaakt met behulp van KVO-projecten. De ervaringen die inmiddels zijn opgedaan in verschillende gebieden bewijzen het succes van de werkwijze. Schade vermindert aanzienlijk en het gevoel van veiligheid voor zowel de consument als de werknemers neemt in belangrijke mate toe. Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) begeleidt het project voor het Stadscentrum de Koperwiek en biedt kosteloos hulp aan door de inzet van projectadviseurs winkelcriminaliteit.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met projectleider Nancy Schoof, telefoon 010 2848315. Ook kunt u kijken op website: http://winkelcriminaliteit.hbd.nl.