Ingezonden persbericht


Rotterdam 2007 City of Architecture

Persbericht

25.10.2006

In 2007 staat Rotterdam in het teken van architectuur onder de titel Rotterdam 2007 City of Architecture: een grootschalige manifestatie die de bijzondere architectuur van de stad in de schijnwerpers zet. Rotterdam vormt een jaar lang een architectuurpodium met tentoonstellingen, evenementen, excursies en een speciale audiotour langs 40 hoogtepunten.

In het programma Sites & Stories spelen 40 gebouwen de hoofdrol die samen ruim honderd jaar moderne architectuur vertegenwoordigen. Sites & Stories biedt een audiotour met originele geluidsfragmenten en verhalen van architecten en gebruikers. De tour geeft een nieuwe en verrassende kijk op de stad. In en rond de gebouwen worden evenementen georganiseerd; van excursies tot theatervoorstellingen (vanaf april).

In het project De Brandgrens wordt het bombardement op Rotterdam van 1940 herdacht. Als gevolg van het bombardement en de daaropvolgende branden werd de binnenstad geheel weggevaagd. De visualisering van de brandgrens markeert de scheiding tussen oud en nieuw die op veel plaatsen zichtbaar is in de binnenstad. Door middel van honderden lichtbundels wordt een van de belangrijkste momenten uit de historie van de stad spectaculair en dramatisch in beeld gebracht (14 mei).

POWER: producing the contemporary city is het thema van de derde Internationale Architectuur Bi'nnale Rotterdam. Curator van de bi'nnale is Het Berlage Instituut. Ruim drie maanden lang worden er in de Kunsthal tentoonstellingen, lezingen, debatten en conferenties georganiseerd rondom de centrale vraag: hoe en door wie wordt de hedendaagse stad gemaakt? (24 mei t/m 2 september).

Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) organiseert tijdens Rotterdam 2007 verschillende tentoonstellingen. In Schitterende gebouwen, architectuur van de nacht staat de lichtarchitectuur centraal (27 januari t/m 6 mei). Ook komt het NAi met een grote overzichtstentoonstelling van Le Corbusier, waar naast architectonische projecten ook meubels, schilderijen en tekeningen te zien zijn van deze invloedrijke architect (26 mei t/m 2 september).

AIR Foundation organiseert Keurmeester Revisited, een vakdebat over de stand van de Rotterdamse architectuur. In deze hedendaagse variant van het Keurmeesterproject uit 1979 geven drie internationale architectuurcritici hun mening over meer dan twintig gebouwen en plekken, die de recente dertig jaar van architectuur en stadsplanning in Rotterdam vertegenwoordigen (1 april t/m 31 oktober).

De grootschalige manifestatie WiMBY! is gericht op een beter, mooier en leuker Hoogvliet. Daarbij speelt de opening van Heerlijkheid Hoogvliet, het nieuwe vrijetijds- en recreatiepark in de deelgemeente, een centrale rol (25 mei t/m 1 juni).

De Follydock Expo van uitgekozen ontwerpen van fantasiebouwwerken verschijnt in de haven van de wijk Heijplaat. De follies zijn te bezichtigen tussen loodsen, havens en containers verspreid over het schiereiland (25 mei t/m 30 augustus).

Ook jaarlijkse evenementen als de Dag van de Architectuur, de Open Monumentendag, het Bouwputtenfestival, Rotterdam Bouwt en het nieuwe evenement de Wolkenkrabberweek vinden plaats binnen het architectuurjaar in 2007.

Het programmaoverzicht van Rotterdam 2007 City of Architecture is te zien op www.rotterdam2007.nl. Ook voor praktische informatie, beeldmateriaal en de nieuwsbrief kunt u terecht op de website.

noot voor de redactie/