Socialistische Partij

Koolstofnormen voor auto's zijn echt noodzakelijk

25-10-2006 * SP-Kamerlid Krista van Velzen roept staatssecretaris Van Geel (CDA) op om zich in te zetten voor bindende normen voor koolstofdioxideuitstoot bij auto's.

Van Velzen Nu nog werken autofabrikanten met een convenant om de uitstoot te beperken. Door het ontbreken van sancties halen veel fabrikanten deze norm niet. Van Velzen: "Net als normen voor zwavel en fijnstof moet de EU ook snel normen voor koolstofdioxide verplichten. Zonder aan deze norm te voldoen mogen de nieuwe auto's dan gewoon de weg niet op."

De Europese Unie heeft tot nu toe geen verplichtingen opgesteld voor de uitstoot van CO2 omdat hierdoor grote auto's geweerd worden. Wel hebben de autofabrikanten onderling afgesproken dat er een maximaal gemiddelde uitstoot van de autoproductie is. De meeste autofabrikanten geven nu aan dit streefgetal voor 2008 niet te halen, terwijl juist beoogd was om deze norm nog verder aan te scherpen.

Van Velzen: "Nederland is onlangs op de vingers getikt door Eurocommissaris Dimas dat we veel te lage eisen stellen aan het verminderen van onze uitstoot van CO2. De auto levert hier een grote bijdrage aan en vrijwillig verbeterd dit kennelijk de komende jaren niet. De markt lost het zelf niet op en dus moet de politiek ingrijpen en bindende regels stellen. Hier heb ik de regering om gevraagd."