CBS

Industriemonitor
Woensdag 25 oktober 2006 14:00
Oordeel en verwachtingen: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie

Uit de Conjunctuurtest van oktober 2006 blijkt dat het beeld in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie ongeveer gelijk is met september. De orderontvangsten zijn nagenoeg gelijk gebleven, net als de diverse oordelen. De ondernemers zijn voorzichtig in hun verwachtingen. Er wordt een lichte toename van de productie verwacht, maar ook een afname van de buitenlandse afzet. Het algemene beeld in de branche kan omschreven worden als gematigd positief.

Gelijkblijvende orderontvangsten en oordelen

De orderontvangsten zijn in september per saldo nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van augustus, wat echter na seizoenscorrectie als een lichte afname valt te interpreteren. De index orderpositie komt uit op 105,7 (juli 2000=100). Het oordeel over de orderpositie, orderontvangst en voorraad gereed product is nagenoeg niet veranderd. In deze branche is het beeld in 2006 verbeterd, maar dit is wel gepaard gegaan met veel schommelingen.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index


1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt

2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Ondernemers voorzichtig in hun verwachtingen

De ondernemers zagen in september een gelijkblijvende productie ten opzichte van augustus. Ze verwachten voor oktober tot en met december een lichte toename van de productie. Verder voorzien ze hogere afzetprijzen in de komende periode. De verwachtingen over de personeelssterkte zijn gelijk aan die van september, er wordt een lichte afname voorzien. De branche is wat voorzichtiger gestemd in hun verwachtingen over de werkgelegenheid en toekomstige productie dan de verwerkende industrie als geheel.

Verwachting 3 voor oktober tot en met december 2006

Verwachting voor oktober tot en met december 2006


3) saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Concurrentiepositie ongewijzigd

Uit de kwartaalvragen van de conjunctuurtest blijkt dat volgens de ondernemers in het derde kwartaal de concurrentiepositie op zowel de binnenlandse als buitenlandse markt nauwelijks is veranderd. De ondernemers verwachten een afname van de buitenlandse afzet in het vierde kwartaal. De bezettingsgraad is in het derde kwartaal licht gedaald en komt uit op 84,1. Het oordeel over de productiecapaciteit is in dit kwartaal ook nagenoeg gelijk gebleven.