Rekenkamercommisies zoeken voorzitters en leden (25-10-2006)

Waterschap Rivierenland stelt samen met vier andere waterschappen rekenkamercommissies in. Deze commissies controleren of de waterschappen doeltreffend en doelmatig met (belasting)gelden omgaan. Deze week begint de werving van de voorzitter en de leden van de commissies. Waterschap Rivierenland werkt daarbij samen met vier andere waterschappen om kwalitatief goede leden te kunnen werven.

Taken rekenkamercommissie
Net als de landelijke en gemeentelijke rekenkamers onderzoekt de rekenkamercommissie in hoeverre de vijf waterschappen hun gelden doeltreffend en doelmatig besteden. De belastingbetaler verwacht immers waar voor zijn belastinggeld. De op te richten rekenkamercommissies zijn ieder een onafhankelijk orgaan dat bestaat uit drie externe en twee bestuursleden van ieder waterschap. Door jaarlijks twee tot drie onderwerpen te onderzoeken zal de rekenkamercommissie invulling geven aan haar rol.

Samenwerking
Waterschap Rivierenland werkt nauw samen bij het opzetten en uitwerken van de rekenkamercommissie met Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht, Waterschap Rijn en IJssel, Hoogheemraadschap van Rijnland en Waterschap Veluwe. De samenwerking start met een gezamenlijke wervingscampagne voor leden en voorzitters. Daarna zullen de op te richten rekenkamercommissies hun werkwijze en onderzoeken zoveel mogelijk op elkaar gaan afstemmen. De vijf waterschappen streven naar een groeimodel waarin gezamenlijke onderzoeken en samenvoeging op termijn tot de mogelijkheden kunnen behoren. Commissieleden die bij meerdere waterschappen in de keuken kunnen kijken, zullen ook eerder in staat zijn om goede aanbevelingen te doen voor verbetering van het waterschap. Op die manier kunnen de betrokken waterschappen van elkaar leren.
De waterschappen starten begin 2007 met de rekenkamercommissies. Meerdere informatie over de rekenkamercommissie en de werving is te vinden op www.wsrl.nl/rekenkamercommissies.asp.