Seminar Investeren in mensen loont

Boaborea

Seminar

Investeren in mensen loont

Beter inzicht in kosten en baten re-integratiemarkt

Minister Aart Jan de Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid neemt op 8 november aanstaande het onderzoeksrapport: Kosten en baten van re-integratie in ontvangst uit handen van Ella Vogelaar, voorzitter Boaborea en Jules Theeuwes, Directeur SEO Economisch Onderzoek uit Amsterdam.

In 5 jaar private re-integratiemarkt heeft het adagium Werk boven uitkering handen en voeten gekregen. De aandacht voor re-integratie van publieke opdrachtgevers UWV en gemeenten en ook werkgevers en verzekeraars is gegroeid en de resultaten zijn beter dan ooit. Toch wordt re-integratie nog teveel als kostenpost gezien, waarbij voornamelijk gestuurd wordt op het korte termijn resultaat tegen een zo laag mogelijke prijs. Maar re-integratie is meer: het gaat er om dat mensen duurzaam kunnen participeren op de arbeidsmarkt en ook beschikken over die competenties die de arbeidsmarkt van morgen vraagt.

SEO Economisch onderzoek heeft van Boaborea de opdracht gekregen om een onderzoek te doen naar de maatschappelijke kosten en baten van re-integratie. Dit vanuit de gedachte dat absolute en procentuele tellingen over de mate waarin het re-integratiebedrijven lukt mensen te begeleiden naar werk in principe altijd teleurstellend zijn: 100% plaatsing is irreëel. Het resultaat wordt vaak alleen afgemeten aan het percentage mensen dat weer met behulp van een traject aan het werk komt (bruto effectiviteit), of door te berekenen wat het effect is van een traject op de baankans (netto effectiviteit). In dit onderzoek is voor het eerst ook onderzocht wat de bredere maatschappelijke baten van re-integratie zijn op arbeidsparticipatie, uitgaven voor sociale zekerheid en ziekteverzuim, zorgconsumptie, uitgaven voor criminaliteit en de mate waarin werkgevers weer op gemotiveerd personeel kunnen rekenen.
Een nieuwe benadering die voer geeft aan de discussie over het maatschappelijk rendement van re-integratie en de relatie tussen prijs en resultaat.

Wanneer: 8 november 2006,
Hoe laat: 11.00 uur tot 13.00 uur
Waar: De Rode Hoed, Amsterdam (route ontvangt u bij de bevestiging)

Deelname is kosteloos, maar aanmelding noodzakelijk. Dat kan via www.boaborea.nl of rechtstreeks via het secretariaat.