KNMG

Problematiek onverzekerden: KNMG vraagt minister VWS weer om garantie van financiering

Op 25 oktober 2006 vindt een Algemeen Overleg plaats van de Vaste Kamercommissie VWS en minister Hoogervorst. De commissieleden hebben het initiatief genomen om de problematiek van de onverzekerden wederom aan de orde te stellen. Ook de KNMG bracht de problematiek nogmaals per brief onder de aandacht.

Inmiddels heeft de minister duidelijkheid gegeven over het begrip 'medisch noodzakelijke zorg': zorg bepaald door de behandelend arts. Ook degenen die zich niet kunnen verzekeren, zoals illegalen, kunnen aanspraak maken op nagenoeg alle zorgvormen die zijn opgenomen in het Nederlandse wettelijke sociale verzekeringspakket; onder voorwaarde dat de arts de vraag of hij de zorg wel nu en hier moet verlenen, positief beantwoordt.

De beroepsgroep ziet het belang in van de discussie over het begrip 'medisch noodzaak' en wil aan het operationaliseren ervan, een bijdrage leveren. Onlangs ging de commissie Klazinga van start. Deze commissie rekent het ondermeer tot de doelstellingen om vanuit de professionele verantwoordelijkheid een invulling te geven aan het begrip 'medische noodzaak' zoals dat in de discussie over onverzekerde en ongedocumenteerde vreemdelingen wordt gehanteerd. De KNMG wil de rapportage van de commissie Klazinga (voorjaar 2007) bespreken met de het ministerie van VWS om tot overeenstemming over de invulling en betekenis van het begrip 'medische noodzaak' te komen.

Daarnaast vraagt de KNMG de Minister nogmaals zich uit de spreken dat de overheid de financiering garandeert, bijvoorbeeld door middel van een stroomlijning van de bestaande financieringsregelingen of een éénduidige waarborgregeling.

Hier vindt u de brief van de KNMG aan de leden van de Vaste Kamercommissie in pdf-formaat.

Laatst gewijzigd: 24-10-2006