European Union



IP/06/1475

Brussel, 25 oktober 2006

Sri Lanka: Commissie voorziet 5 miljoen euro voor slachtoffers van conflicten en vluchtelingen in Tamil Nadu

De Europese Commissie heeft nog eens 5 miljoen euro toegekend voor humanitaire hulp om personen die in Sri Lanka door conflicten getroffen zijn en Sri Lankaanse vluchtelingen in Tamil Nadu (India) te helpen, naast de 7 miljoen euro waarover in juli 2006 al beslist was. Deze toekenning zal in basisbehoeften zoals onderdak, water, afvalwaterzuivering en gezondheidszorg voorzien, met speciale aandacht voor kwetsbare groepen zoals vrouwen en kinderen. De middelen worden toegewezen via het Bureau voor humanitaire hulp van de Europese Commissie (ECHO), dat onder leiding staat van commissaris Louis Michel.

Louis Michel verklaarde: "De Commissie is uiterst bezorgd over de toename van het geweld in Sri Lanka sinds eind 2005, die directe gevolgen heeft voor het leven van duizenden burgers. We zetten ons in om het lijden van de slachtoffers te verzachten, maar het wordt alsmaar moeilijker om hulp te verlenen aan de meest kwetsbaren. Er zijn ook aanvallen en moorden op hulpverleners geweest. Dit is onaanvaardbaar. De plegers van zulke vreselijke misdaden moeten voor het gerecht gebracht worden. Het is van essentieel belang dat de strijdmachten het internationaal humanitair recht naleven en de waardigheid en mensenrechten van burgers eerbiedigen alsook dat de veiligheid van hulpverleners gegarandeerd wordt en dat de 'humanitaire ruimte' in acht genomen wordt zodat hulporganisaties hun werk kunnen doen.

Sinds 1983 heeft het conflict tussen de Bevrijdingstijgers van Tamil Eelam (LTTE) en de Sri Lankaanse regering in het noorden en oosten van het land meer dan 65 000 levens geëist. Circa 800 000 personen zijn gedurende deze periode ontheemd geraakt. Vandaag zijn er rond de 80 000 Sri Lankaanse vluchtelingen in buurland India en er wordt vastgesteld dat hun aantal sinds januari 2006 significant toegenomen is. De nieuwe toekenning van middelen is een reactie op het hulpverzoek van de VN en het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRK) en zal meer dan 250 000 ontheemde en kwetsbare personen ten goede komen.

Voor de hulp aan slachtoffers van conflicten zullen verschillende humanitaire acties ondernomen worden - voor onderdak, voedsel, voedselzekerheid, water/afvalwaterzuivering, basisuitrusting (keuken en hygiënekits), gezondheidszorg, onderwijs, levensonderhoud en bescherming. In de vluchtelingenkampen van Tamil Nadu zal speciale aandacht besteed worden aan kwetsbare personen, met name vrouwen en kinderen, en aan beter water en afvalwaterzuivering.

De projecten zullen uitgevoerd worden door de humanitaire partners van de Commissie die daar reeds werkzaam zijn - NGO's, VN-organisaties en het ICRK.

Sinds 2004 heeft de Commissie in totaal 64 miljoen euro gegeven voor de hulp aan slachtoffers van humanitaire crises in Sri Lanka. 42 miljoen euro werd na de tsunami in december 2004 toegekend en 22 miljoen euro is naar slachtoffers van het conflict gegaan.

Voor nadere informatie:

http://ec.europa.eu/echo/field/sri_lanka/index_en.htm