Ingezonden persbericht


Persbericht - 25 oktober 2006

Nederlandse bedrijven geschikte prooien voor durfinvesteerders

AMSTERDAM, 25 oktober 2006 - Een kwart van de Nederlandse beursgenoteerde bedrijven is interessant voor private equity-fondsen. Dat meldt Elsevier deze week op basis van onderzoek dat door adviesbureau Berenschot is verricht. Deze fondsen, ook wel durfinvesteerders of opkoopfondsen genoemd, beschikken over tientallen miljarden euro's en hebben recent al enkele grote Nederlandse bedrijven gekocht.

Onderzocht zijn de 75 grootste aan Euronext Amsterdam genoteerde bedrijven. Berenschot keek naar financiële en strategische factoren als de financiering van het bedrijf en de groeimogelijkheden.

Vijftien bedrijven zijn geschikt voor opkoopfondsen, omdat daar volop gesaneerd kan worden en er een opsplitsing van de activiteiten mogelijk is. Daarbij gaat het onder meer om Getronics, Hagemeyer, Océ en DSM. Vijf bedrijven zijn geschikt, omdat die veel (onbenut) groeipotentieel hebben. Hierbij gaat het om onder meer Binck, Brunel en ASML.

'Vaak zijn de beursgenoteerde fondsen grote, organisch gegroeide concerns, die niet langer de karakteristieken hebben van een groeifonds. Er is weinig innovatie, weinig groei, en dus weinig rendement,' stelt Berenschot.