European Union



IP/06/1458

Brussel, 25 oktober 2006

Nepal: Commissie kent 2,8 miljoen euro toe aan slachtoffers van droogte

De Europese Commissie heeft 2,8 miljoen euro toegekend voor de hulp aan slachtoffers van de droogte die voornamelijk het westen van Nepal getroffen heeft. Daarmee zal gezorgd worden voor voedselzekerheid en voedselhulp voor de plattelandsbevolking in de berggebieden. De middelen worden toegewezen via het directoraat-generaal voor Humanitaire hulp van de Europese Commissie (ECHO), dat onder leiding staat van commissaris Louis Michel.

Vorige winter kende Nepal de ergste droogte sinds het begin van de waarnemingen. De scherpe daling van de neerslag heeft schadelijke gevolgen voor de teelt van wintergewassen gehad. Bovendien zijn in het uiterste westen en de heuvels in het middenwesten de zomerregens van 2006 later dan gewoonlijk begonnen. Deze opeenvolging van gebeurtenissen heeft tot ernstige voedseltekorten geleid.

Deze noodmaatregel richt zich tot meer dan 120 000 mensen die in de afgelegen berggebieden in West-Nepal leven. Zij zullen noodvoedselhulp krijgen en de meest kwestbare groepen zullen voedselhulp en medische zorg krijgen. Voedselzekerheidsprojecten in de vorm van voedsel-voor-werk-programma's op korte termijn zullen met deze middelen door internationale agentschappen zoals het Wereldvoedselprogramma en de NGO Action Contre la Faim uitgevoerd worden.

Sinds 1993 heeft de Commissie bijna 25 miljoen euro voor humanitaire hulp aan kwetsbare bevolkingsgroepen in Nepal verstrekt. Dit bedrag omvat 9,675 miljoen euro voor de slachtoffers van het conflict en 11,9 miljoen euro aan voedselhulp voor de Bhutaanse vluchtelingen in het land. Het directoraat-generaal Humanitaire hulp van de Commissie is in de Nepalese hoofdstad Kathmandu aanwezig met een bureau voor ondersteuning. Dit verleent de partners technische bijstand en ondersteuning bij de uitvoering van noodhulp.

Voor nadere informatie:
http://ec.europa.eu/echo/field/nepal/index_en.htm