Gemeente Amsterdam


Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam

Postbus 202 Directie Communicatie 1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 2117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl
Persbericht
Datum 25 oktober 2006
Kenmerk 152

Na verhuizing Gemeentearchief: creatieve invulling Archiefterrein

De gemeente Amsterdam heeft vandaag (25 oktober) bekendgemaakt dat ze een creatieve invulling wil geven aan het Archiefterrein in het stadsdeel Oud-Zuid. In 2007 verhuist het Gemeentearchief naar gebouw de Bazel aan de Vijzelstraat. De gemeente en het stadsdeel willen op het terrein diverse soorten woningen en de vestiging van een IVKO-school (Individueel Voortgezet en Kunstzinnig Onderwijs VMBO-T en HAVO) realiseren. Voor de verdere invulling van het terrein is het de bedoeling om creatieve bedrijven aan te trekken. Ook wordt gekeken of het mogelijk is om het huidige Ostadetheater naar het Archiefterrein te verplaatsen en of het Cinetolcomplex en de achterliggende heemtuin betrokken kunnen worden bij de ontwikkeling van het Archiefterrein.

Het Archiefterrein ligt op een strategische locatie en het gebouwencomplex beslaat ongeveer 20.000 m2. Op het terrein staan acht gebouwen in wisselende staat van
---
P
onderhoud. Drie hiervan zijn een monument: het oude stadhuis, het Asschergebouw en het oudste depotgebouw. Voor de nieuwe invulling van het Archiefterrein zijn in de afgelopen maanden in nauw overleg met de bewoners ideeën ontwikkeld. Verschillende scenario's zijn daarbij de revue gepasseerd. Uiteindelijk hebben de besturen van de gemeente en van het stadsdeel gekozen voor een creatieve mixbestemming. De plannen voor het Archiefterrein passen in het programma Amsterdam Topstad. Daarnaast sluit de creatieve invulling van het Archiefterrein goed aan op het culturele profiel van het stadsdeel Oud-Zuid, het stadsdeel waarin grote musea en het Concertgebouw liggen.
---

Er is een ontwerpproces gestart onder leiding van ontwerper Bert Dirrix waarin de inhoudelijke en financiële haalbaarheid van de wensen wordt onderzocht en de ideeën voor het Archiefterrein worden verder uitgewerkt in werkbijeenkomsten met de buurt. Eind maart moet er een definitief ontwerp liggen dat - met de financiële onderbouwing - aan de gemeente en de stadsdeelraad zal worden voorgelegd. Dit zal vóór de zomer van 2007 gebeuren.

Pb-152