Socialistische Partij

SP :: Nieuws

Veerman moet grootschalige misstanden in slachterijen aanpakken

25-10-2006 * SP-Kamerlid Krista van Velzen vraagt met haar collega's van GroenLinks en PvdA opheldering aan minister Veerman over wanpraktijken in de Nederlandse slachthuizen. Bij varkens- en kippenslachterijen worden op grote schaal dieronvriendelijke en illegale methoden gebruikt. De controle van het ministerie is volstrekt ontoereikend.

De misstanden kwam aan het licht tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer, georganiseerd door GroenLinks en de organisaties Varkens in Nood en Dierenrecht Nederland. De partijen willen een diepgaand onderzoek naar de handhaving van dierenwelzijn door het landbouwministerie. "Als Veerman dat niet onafhankelijk uit laat voeren, zal de Kamer het heft in eigen handen moeten nemen," zegt SP-Kamerlid Krista van Velzen.

Dagelijks worden in Nederland tienduizenden varkens per dag vergast met kooldioxide. Experts op de hoorzitting noemden dit een vorm van dierenmishandeling: varkens raken maar langzaam bewusteloos en ondervinden extreme stress. Dit is illegaal, want de wet verplicht dat de dieren snel en doeltreffend worden gedood.

Het ministerie controleert niet, camera's of ramen ontbreken in de vergassingskamers. Van kippenslachterijen komen meldingen van een lange lijdensweg voor kippen: stroombaden die de dieren moeten verdoven zijn vaak op een te lage stroomsterkte ingesteld, waardoor de dieren onverdoofd aangesneden worden en vervolgens ook nog eens levend in een heet bad terecht kunnen komen. De stroomsterkte is wettelijk vastgesteld, maar ook hier ontbreekt controle. Deze misstanden zijn bekend bij het ministerie, maar er wordt niet ingegrepen.