Amsterdammers vinden weinig herkenning in de politiek


AMSTERDAM, 20061025 -- De verkiezingen staan voor de deur. Toch herkent slechts 38% van de Amsterdammers zichzelf in een landelijke politieke partij. Op lokaal politiek niveau ligt deze herkenning zelfs nog lager (29% procent). Dat blijkt uit een online-onderzoek van onderzoeksbureau Stadspeil, dat deze maand werd gehouden in samenwerking met Zinfo.nl, een positief nieuwsplatform op internet. Aan het onderzoek - met als thema's politiek en lifestyle - deden 249 bewoners van de hoofdstad mee.

Het gebrek aan herkenning in de politiek komt vooral omdat veel Amsterdammers zeggen simpelweg niet te weten of er een partij is die bij hen aansluit. Mogelijk ligt een desinteresse in de politieke onderwerpen of een gebrek aan verdieping hier aan ten grondslag.
`De gewone bevolking is alleen belangrijk rondom de verkiezingen, later vervallen alle beloftes weer.' Of: `De politiek houdt zich te weinig bezig met zaken die ik belangrijk vind.' Het zijn zo wat uitspraken van Amsterdammers over de kloof tussen burger en politiek, die op landelijk niveau als nog groter (70 %) wordt ervaren dan op plaatselijk niveau (61 %).

Verder toont het onderzoek aan dat Amsterdammers weinig vertrouwen hebben dat politici het beste met burgers voor hebben (1 op de 4 heeft dat vertrouwen wel). En slechts 1 op de 5 Amsterdammers denkt dat politici weten wat er leeft onder de mensen. Maar wat houdt Amsterdammers dan wel bezig?

Een van de opmerkelijke uitslagen is dat bijna 80 procent van de Amsterdammers zegt geen angst te hebben voor andere culturen. "De overheid speelt vaak in op deze zogenaamde angst als het gaat om maatregelen op het gebied van veiligheid. De vraag is dus of mensen wel zitten te wachten op dit beleid", aldus Robbert Zoon, oprichter van Zinfo.nl.

Verder heeft maar liefst 94% van de Amsterdammers bewustwording hoog in het vaandel staan. Bijna iedereen (94%) is zich bewust van de huidige milieuproblematiek en een ongeveer gelijk aandeel (86%) vindt dat burgers hierin zelf daadkrachtiger moeten optreden. Driekwart van de ondervraagden vindt het belangrijk om onbaatzuchtig anderen te helpen, bijvoorbeeld door middel van vrijwilligerswerk. Tevens vindt ruim 80% van de Amsterdammers sociale contacten belangrijker dan carrière.

Uit het onderzoek blijkt ook dat materiële zaken en status minder belangrijk zijn dan vaak wordt gedacht. Voor respectievelijk 30% en 27% is dit belangrijk. Zoon: "Mijn conclusie is dat de politiek meer aandacht zou kunnen besteden aan zaken die beter aansluiten bij de belevingswereld van mensen. Speerpunten zijn nu vooral veiligheid, economie en werkgelegenheid maar mensen zijn in toenemende mate geïnteresseerd in natuur, zingeving, authenticiteit en onthaasten. Het is een gemiste kans als je dit niet ziet."

Het complete onderzoek is ook online te bekijken via deze link www.zinfo.nl/onderzoekstadspeil.pdf





Zinfo | zinvol nieuws & info