Gemeente Breda

Reunie voor archeologen

De gemeente Breda organiseert op donderdag 26 oktober 2006 een feestelijke reünie voor eenieder die de afgelopen 25 jaren een bijdrage heeft geleverd aan het archeologisch onderzoek van de stad.

De gemeente roept iedereen op die bij de archeologie van de stad betrokken is (geweest) zich op te geven.

In de zomer van 1981 werd in Breda de eerste gemeentelijk archeoloog aangesteld. Reden genoeg om na 25 jaar archeologie vanuit de gemeentelijke overheid stil te staan bij datgene wat allemaal in die tijd tot stand is gekomen, tezamen met de mensen die hier op professionele wijze, als student of als vrijwilliger aan bij hebben gedragen.

Zo werd in de achter liggende periode de binnenstad van Breda archeologisch verkend. Hoogtepunten van dit binnenstedelijk onderzoek zijn bijvoorbeeld de huidige bibliotheek in de Molenstraat, het Valkenberg, de Kloosterkazerne en het terrein van de KMA. Deze onderzoeken hebben tot verrassende nieuwe inzichten geleid in de topografische ontwikkeling van Breda.

Daarnaast werd ruim tien jaar geleden een belangrijke stap gezet naar het archeologisch onderzoek in het buitengebied. Al lang circuleerde het bericht dat hier, in het Westbrabantse, toch niets meer te vinden was, want alles zou zijn verdwenen bij de beroemde turfafgravingen. Niets bleek minder waar. Het terrein rondom het huidige NAC-stadion bleek een archeologische goudmijn te zijn, met zelfs voor Nederland bijzonder verrassende vondsten.

Bij al die onderzoeken zijn vrijwilligers en amateurs op een of andere wijze betrokken geweest, eerst in de vorm van de Archeologische Vereniging Breda, daarna in losser verband. Op dit moment werken nog circa 25 vrijwilligers mee aan het opgraven en verwerken van archeologisch materiaal.

De gemeente roept iedereen die op enigerlei wijze betrokken is geweest bij archeologische activiteiten in Breda om naar de reünie te komen op 26 oktober. Men kan zich opgeven bij Hans de Kievith van het Bureau Cultureel Erfgoed, telefoon (076) 529 9338 of archeologie@breda.nl. Dan wordt het definitieve programma van 26 oktober toegezonden.

Breda, 7 september 2006