Ingezonden persbericht


Op welke verkiezingsonderwerpen zoekt Nederland?

Kinderopvang meest gezochte onderwerp op MSN-zoekmachine

Amsterdam, 26 oktober 2006 - Naar welke onderwerpen en welke politieke partijen wordt het meest gezocht in verkiezingstijd? Live.nl, de zoekmachine van MSN, heeft met het oog op de verkiezingen de daarvoor relevante zoekopdrachten van september geanalyseerd. Onderwerpen rond de zorg blijken het meest populair te zijn. Met een bereik van 3.558.000 unieke bezoekers per maand is Live.nl de tweede zoekmachine van Nederland (bron: Comscore mediametrix sept 2006).

Het onderzoek van Live.nl heeft een top 10 van populaire verkiezingsonderwerpen opgeleverd. Opvallend is dat helemaal bovenaan twee onderwerpen staan die met zorg te maken hebben, te weten kinderopvang en thuiszorg. Hierna komen enkele inkomensgerelateerde zoektermen: respectievelijk kinderbijslag, AOW, hypotheekrenteaftrek en bijstand. De drie zoekwoorden die volgen - discriminatie, euthanasie en ontslagrecht - hebben direct of indirect met recht te maken. Hekkensluiter van de top 10 is de JSF, het omstreden gevechtsvliegtuig dat in Europees verband wordt ontwikkeld voor veel meer geld dan aanvankelijk werd begroot.

Top 10 meest gezochte onderwerpen:

1. Kinderopvang

2. Thuiszorg

3. Kinderbijslag

4. AOW

5. Hypotheekrenteaftrek

6. Bijstand

7. Discriminatie

8. Euthanasie

9. Ontslagrecht

10. JSF

SP koploper
De analyse richtte zich verder op de mate waarin naar politieke partijen wordt gezocht. Absolute koploper is de SP, wat zich mogelijk laat verklaren doordat de populariteit van Jan Marijnissen en de zijnen sterk is toegenomen: volgens de politieke barometer gingen ze in september van 14 naar 17 zetels. Dan komt de PvdA, gevolgd door de coalitie die na de vorige verkiezingen in 2003 werd gevormd: CDA, VVD en D66. De coalitie is alweer achterhaald en D66 had op de barometer van september slechts twee zetels, maar in de top 10 van Live.nl staan ze op nummer 5.

Groenlinks komt als zoekterm pas op de achtste plaats en moet, anders dan op de politieke barometer, de SGP en Leefbaar Nederland boven zich dulden. Het laatste is opmerkelijk: de partij waarvan Pim Fortuyn in 2002 beoogd lijsttrekker was, nog vóór de oprichting van de LPF, speelt al jaren geen enkele rol meer in de politiek en neemt niet eens deel aan de verkiezingen in november. Overigens komt het vervolg op de LPF, Fortuyn, niet voor in de top 10, net als de partijen van Geert Wilders en Marco Pastors.

Wel aanwezig in de top 10, op nummer 9, is de PNVD, de 'pedopartij'. Dit komt waarschijnlijk omdat deze partij, die vooralsnog geen zetels in het vooruitzicht heeft, in september veelvuldig in het nieuws was vanwege haar controversiële standpunten.

De top 10 meest gezochte politieke partijen:

1. SP

2. PVDA

3. CDA

4. VVD

5. D66

6. SGP

7. Leefbaar Nederland

8. Groenlinks

9. PNVD

10. Christenunie

MSN
MSN, onderdeel van Microsoft, is 's-werelds en Nederlands meest bezochte internetbestemming. MSN trekt wereldwijd meer dan 465 miljoen unieke gebruikers per maand. Gelokaliseerde versies zijn beschikbaar in 42 markten en 21 talen. MSN is wereldwijd leidend in het bieden van webdiensten aan consumenten (MSN Hotmail en MSN Search) en digitale marketingoplossingen aan bedrijven. Meer informatie is te vinden op www.msn.nl.

Windows Live(tm)
Windows Live staat voor een aantal persoonlijke internetdiensten en software, gemaakt om alle contacten en relaties, informatie en zaken die mensen belangrijk vinden op één veilige plaats op Internet samen te brengen. Tevens biedt Windows Live beveiligingsfuncties voor de PC, mobiele apparaten en het web.

MSN en Windows Live zullen als aanvullende diensten naast elkaar beschikbaar zijn. In Nederland zijn Windows Live Messenger, Windows Live Spaces en Windows Live OneCare Scanner sinds deze zomer gratis beschikbaar. Meer informatie over andere nieuwe Windows Live-diensten is te vinden op Windows Live, http://ideas.live.com.



Ingezonden persbericht