GroenLinks

Associatieverdrag EU met Syrië wel of niet?

26 oktober 2006

Het Europees Parlement wil dat de EU een associatieverdrag sluit met Syrië. Maar Syrië behoort toch tot de 'as van het kwaad' volgens Bush? Het Europees Parlement ziet het in een ander perspectief. Het land kan in het roerige Midden-Oosten potentieel een stabiliserende factor zijn.

Volgens GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk moet het afsluiten van een associatie-akkoord wel gepaard gaan met strenge voorwaarden. "Syrië is nog steeds een hardvochtige dictatuur waar de mensenrechten met voeten getreden worden. Er kan alleen een handtekening onder het akkoord komen als er een effectief controlemechanisme komt voor het handhaven van de mensenrechten," meent Lagendijk.

Libanon
Dat is niet alles. Ook de bemoeienissen van Syrië met de ontwikkelingen in het buurland Libanon (de jarenlange bezetting, de vermeende betrokkenheid bij de moord op voormalig premier Hariri en wapenleveranties aan Hezbollah) moeten nauwlettend in de gaten gehouden worden.

Syrië is het enige land van het zogeheten Barcelona-proces (ook wel bekend onder de naam EuroMed) waarmee de Europese Unie nog geen associatie-overeenkomst heeft gesloten. Zo'n overeenkomst is vooral economisch van aard en vergemakkelijkt de toegang van Syrische producten tot de Europese markt. Het Barcelona-proces is in 1995 in gang gezet en beoogt de economische en politieke banden met de niet EU-lidstaten rond de Middellandse Zee te verbeteren. Ook Israel maakt hier deel van uit en EuroMed is het enige politieke forum waarbij gezworen vijanden in het Midden-Oosten met elkaar om de tafel zitten.

Blokkade
De onderhandelingen tussen Syrië en de EU zijn al in 2004 afgerond, maar Frankrijk en Groot-Brittannië blokkeren de ondertekening. Andere Europese regeringen en het Europees Parlement redeneren dat de voortdurende isolatie de hardliners binnen het regime in de kaart speelt.

Lagendijk is het daarmee eens. Volgens hem kan het sluiten van een associatieverdrag een aanmoediging betekenen voor de broodnodige binnenlandse politieke, sociale en economische hervormingen. Maar Syrië kan ook een rol spelen bij het stabiliseren van de situatie in het zeer onrustige buurland Irak en een matigende invloed hebben op voornaamste bondgenoot Iran.