Gemeente Bleiswijk


Stemwijzer lansingerland online vanaf 25 oktober

De burgemeesters van de 3 B-gemeenten, M. de Goeij, T. van der Kluit en J. Wolf hebben op woensdag 25 oktober om 12.00 uur de eerste muisklik gegeven waarmee ze de StemWijzer Lansingerland voor het publiek online hebben gezet. Deze StemWijzer is ontwikkeld door het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), de organisatie die landelijk StemWijzers ontwikkelt. De StemWijzer kan de 3B-inwoners tot steun zijn bij hun partijkeuze tijdens het stemmen voor de gemeenteraad van Lansingerland op 22 november a.s.

Input partijen
Het IPP heeft de input voor de StemWijzer via de 8 deelnemende politieke partijen gekregen. Zo heeft er o.a. een workshop plaatsgevonden met afgevaardigden van de partijen. Er zijn 5 belangrijke politieke kwesties per partij gevraagd. Deze zijn geïnventariseerd en besproken. De partijprogrammaâs zijn grondig doorgenomen. En het nieuws over de partijen in de lokale media is geraadpleegd.
Partijen hebben vervolgens een lijst met stellingen toegestuurd gekregen waarbij moest worden aangeven of ze het ermee eens/oneens zijn of neutraal tegenover de stellingen staan. Met behulp van een discriminatietest is berekend met welke set van stellingen de verschillen tussen de partijen goed duidelijk worden. Er heeft uiteindelijk een eindselectie plaatsgevonden van 28 stellingen die nu in de StemWijzer staan.

www.stemwijzer.nl
De StemWijzer is te bekijken op www.stemwijzer.nl/lansingerland en via een link op www.lansingerland.nl en de huidige gemeentesites kunnen burgers op deze site terechtkomen. De StemWijzer is bekend bij een groot publiek. In de praktijk blijken burgers vaak automatisch naar de site van StemWijzer te gaan als ze van het instrument gebruik willen maken. Wat dat betreft is het een begrip. De partijen die hebben meegedaan aan de totstandkoming van de StemWijzer zijn:


1. CDA

2. VVD

3. PvdA

4. ChristenUnie

5. Fortuyn

6. Partij tot Behoud Huis de Haas

7. Nieuw Rechts

8. Leefbaar 3B