Gemeente Wageningen

Extra krediet voor nieuwbouw Pantarijn

Het college heeft besloten tot een voorstel aan de raad om een extra krediet beschikbaar te stellen voor de dekking van de nieuwbouw van Pantarijn. Aanleiding hiervoor is recent beschikbaar gekomen informatie over een onvoldoende dekking van de bouwkosten van Pantarijn. Het gaat in totaal om een bedrag van 5.2 miljoen Euro. Belangrijk is dat dit niet wordt veroorzaakt door onvoorzien hoge bouwkosten, doch dat dit voornamelijk het gevolg is van eerder gemaakte foutieve inschattingen van de dekkingsmiddelen. Het college heeft een analyse van de situatie gemaakt en aan de raad voor te leggen oplossingen geformuleerd voor alternatieve dekking voor 4,85 miljoen. Het college stelt voor het resterende tekort (350.000) ten laste te brengen van de onbestemde reserve.

Voor het ontstane tekort in de dekking van de nieuwbouwkosten van Pantarijn is een aantal oorzaken aan te wijzen. Voor een deel ligt de oorzaak van het dekkingstekort in eerder gemaakte fouten ten aanzien van de bepaling van de dekking van de nieuwbouwkosten voor Pantarijn. Voor een ander deel is er sprake van gebleken tegenvallers op ingecalculeerde risico's binnen de dekking voor de nieuwbouw van Pantarijn.

Gisteravond is met het presidium gesproken over het plannen van een extra raadsvergadering. Het college heeft de raad inmiddels van de situatie op de hoogte gesteld. Het college stelt de raad voor een extra krediet ter beschikking te stellen voor de nieuwbouw van het Pantarijn op grond van de voorgestelde nieuwe dekking. Het raadsvoorstel wordt besproken in een extra raadsvergadering op 9 november. Ter voorbereiding daarvan is er op 7 november een extra (gecombineerde) commissie-vergadering.

Het college heeft zo snel als mogelijk en met alle mogelijke openheid en transparantie de raad op de hoogte gesteld van deze forse financiële tegenvaller. In de brief aan de raad geeft het college aan dat een en ander aanleiding is om op korte termijn opdracht te geven tot een gedegen extern onderzoek naar de oorzaken. Op grond van de uitkomst van dit onderzoek zullen maatregelen worden geformuleerd en uitgevoerd om in de toekomst dergelijke financiële tegenvallers te voorkomen.