Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Nieuwsbrief

Uit De Baarsjes,

Donderdag 26 oktober 2006

Parkeervergunning: geen wachtlijst meer

Stadsdeel De Baarsjes heeft geen wachtlijst meer voor bewoners- en bedrijfsparkeervergunningen. Per 30 september zijn zo'n 330 parkeervergunningen ingetrokken of op verzoek van de vergunninghouder eerder beëindigd. De wachtlijst is opgeschoond door te bekijken of parkeervergunninghouders hun auto daadwerkelijk op hun naam hebben staan, aan de hand van gegevens van de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW). Daarnaast is, door een kleine verhoging van het aantal vergunningen, de wachtlijst voor bedrijfsparkeervergunningen tot nul gereduceerd. De wachttijden van één tot anderhalf jaar voor bewoners en bedrijven zijn daarmee van de baan. Door nieuwe aanvragen als gevolg van het verdwijnen van de wachtlijst kan in de toekomst mogelijk alsnog een kleine wachtlijst ontstaan.

Informatie: Edwin Raap, tel. 020 - 589 2783 / 06 - 3071 9398

Loket Zorg en Samenleven op Mercatorplein

Met de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), volgend jaar, kunnen bewoners in De Baarsjes voor informatie en het aanvragen van voorzieningen vanaf januari terecht bij het Loket Zorg en Samenleven. Het stadsdeel opent dan de deuren van haar Loket Zorg en Samenleven aan het Mercatorplein. Die locatie, waar ook het Meldpunt Zorg en Overlast gehuisvest is, wordt momenteel gereed gemaakt voor deze extra functie. Het Meldpunt Zorg en Overlast is geopend van maandag tot en met vrijdag van 10 tot 16 uur; het Loket Zorg en Samenleven heeft vanaf januari dezelfde openingstijden.

De WMO moet ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en mee kunnen doen in de samenleving.

Informatie: Edith van Ark, tel. 020 589 2706 / 06 - 5234 0310

Van straat: 1517 fietswrakken

De milieupolitie in De Baarsjes heeft in 2006 tot nu toe al 1517 fietswrakken van straat gehaald. Dit is een aanzienlijke stijging ten opzichte van 2005, toen er in het hele jaar 983 fietswrakken werden opgehaald.

Sinds 2006 houdt de milieupolitie, samen met de Dienst Stadstoezicht, drie keer per jaar een grote opruimactie in alle vijf buurten in De Baarsjes. Er zijn inmiddels twee opruimacties geweest, de derde begint volgende week. De PvdA heeft begin 2006 in een motie om de acties gevraagd om meer ruimte in de fietsenrekken vrij te maken. De fietsen die van straat gehaald zijn kunnen door de eigenaars nog worden opgehaald bij de Amsterdamse FietsAfhandelCentrale (AFAC). Gemiddeld wordt drie procent van de fietsen uit De Baarsjes bij de AFAC weer teruggehaald, in 2006 tot nu toe 27 fietsen.

Informatie: Edwin Raap, tel. 020 - 589 2783 / 06 - 3071 9398

Uitnodiging

Er-op-af: Ab Cherribi geeft voorlichting over schone afvalcontainers

'Deze plek kan schoner!' Met deze leus gaat Ab Cherribi (portefeuillehouder Stadsdeelwerken) in gesprek met buurtbewoners over hoe zij samen met het stadsdeel aan een schonere buurt kunnen werken. Samen met medewerkers van de afvalinzameling is Cherribi zaterdag 29 oktober te vinden bij twee van de meest vervuilde afvalcontainers in De Baarsjes. Eerst bij de container op de hoek Hudsonstraat/Postjesweg (11.00 uur) en vervolgens op het Balboaplein (12.00 uur).

Bij veel afvalcontainers wordt grofvuil geplaatst, wat een rommelig straatbeeld geeft en het legen van de vuilcontainers bemoeilijkt. Het stadsdeel wil dit probleem met goede voorlichting aanpakken. In de Mercatorbuurt geven buurtvoorlichters als proef huis-aan-huis op 1400 adressen voorlichting over afval. Als die pilot slaagt wil het Dagelijks Bestuur in 2007 hiermee verder gaan.

Informatie: Edwin Raap, tel. 020 - 589 2783 / 06 - 3071 9398

Een dagje anders

Mirjam Smeels, Godfried Lambriex en Arco Verburg maken van vrijdag 3 november een andere dag dan doorsnee. Ze gaan die MADD-dag op bezoek bij verschillende soorten vrijwilligers. Mirjam Smeels helpt in Nieuw Vredenburgh mee aan de begeleiding van De Levensboom. Een natuurproject waaraan leerlingen uit groep 3 en bewoners van het verzorgingstehuis samenwerken. 's Ochtends helpt ze ook mee met de koffie- en theeronde in het tehuis aan de Postjesweg.

Godfried Lambriex ontmoet die dag vrijwilligers in Het Wereldpand, Centrum voor Vluchtelingenorganisaties Amsterdam aan het Mercatorplein.

Arco Verburg krijgt tijdens het distribueren van spullen uit het kringloopbedrijf van de stichting Juttersdok uit de eerste hand te horen hoe het is om als vrijwilliger bij zo'n club te werken. De distributierit start na de ochtendkoffie met de medewerkers vanuit het pand aan de Krelis Louwenstraat.

Wethouder Ab Cherribi is tijdens de MADD-dagen met vakantie.

Het bestuur in De Baarsjes vindt vrijwilligerswerk erg belangrijk. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de jaarlijkse vrijwilligersprijs van ¤ 500. De aanwezigheid van de dagelijks bestuursleden op de landelijke vrijwilligersdag MADD onderstreept dat belang ook.

Vrijdag 3 en zaterdag 4 november is het Make A Difference Day (MADD). Twee landelijke dagen waarop iedereen kan proeven aan vrijwilligerswerk. Vrijwilligersorganisaties zetten hun deuren open zodat iedereen een kijkje kan nemen achter de schermen. In Amsterdam worden door de Vrijwilligerscentrale ruim veertig MADDactiviteiten aangeboden.

Informatie: Wim de Graaf, tel. 020 - 589 2512 / 06-123 79 510

Investeren in speelruimte

'Snel resultaat op straat'. Dat is kortweg wat het Dagelijks Bestuur wil met het Werkprogramma Speelruimte: geen vuistdikke 'beleidsnota', maar een praktisch werkprogramma dat snel een kwalitatief goed aanbod van spel/speelruimte oplevert voor de buurt.

Het Dagelijks Bestuur zet in haar programma-akkoord stevig in op jeugd en jongeren. Veilige speelruimte hoort daar bij. Waar kinderen (en ouders) elkaar ontmoeten en samen kunnen spelen.

Het Dagelijks Bestuur wil eerst speelruimte en spelaanbod in De Baarsjes in kaart brengen om vervolgens samen met kinderen, jongeren en ouders een concreet actieplan op te stellen: waar moet wat komen. Het actieplan gaat vervolgens in de inspraak zodat het liefst nog voor de zomer door de Stadsdeelraad kan worden vastgesteld.

Informatie: Wim de Graaf, tel. 020 - 589 2512 / 06-123 79 510

De Baarsjes is op de helft

De stedelijke vernieuwing in De Baarsjes is op de helft: de afgelopen vijf jaar is er hard gebouwd aan de Chassébuurt, Orteliusbuurt en het Mercatorpark. Zowel fysiek (nieuwbouw, opknapwerk en nieuwe inrichting van straten) als sociaal (straatcontracten, buurtprojecten). Voor de komende vijf jaar staat er echter nog veel te gebeuren. Een greep uit de projecten: Realisatie van kleinschalige bedrijfs- en kantoorruimte, een grand café, nieuwe galeries, bouw van het Witte de Withplein. Renovatie van woningen en winkelpuien in de Witte de Withstraat. Nieuwbouw op de plaats van het Broederhuis en Nieuw Vredenburgh. Het opknappen van tweehonderd woningen aan de Orteliuskade. Nieuwe horeca op het Mercatorplein, herinrichting van de Jan Evertsenstraat. En de bouw van extra ouderenwoningen, atelierwoningen en studentenhuisvesting. In 2011 is de stedelijke vernieuwing afgerond.

Informatie: Ruud Sjoerdsma, te. 020 - 589 2735 / 06 - 1714 4471

De Baarsjes gaat radicalisering praktisch te lijf

De Baarsjes organiseert begin december een bijeenkomst met mensen uit de praktijk om de theorie van de UvA over radicalisering onder moslims en de onlangs gehouden workshop om te zetten in praktisch handelen. In De Baarsjes leidde Annet Linden (sociaal-psychologe van de UvA) onlangs een workshop over radicalisering en rechtsextremisme met mensen die met twee benen in de praktijk staan: jongerenwerkers, ambtenaren die met vrijwilligersorganisaties werken, politie, sportbuurtwerk. Stadsdeelvoorzitter Arco Verburg vindt het onderzoeksrapport belangrijk, omdat we allemaal zoeken hoe daar mee om te gaan. Het rapport biedt handvatten, maar de workshop radicalisering die in het stadsdeel is gehouden biedt er volgens hem nog een aantal meer. Het is hoog tijd om iets te doen, want Slotervaart en De Baarsjes hebben volgens de UvA de meeste bewoners die vatbaar zijn voor radicalisering. Verburg wil dus "Er op af".

Informatie: Wim de Graaf, tel. 020 - 589 2512 / 06-123 79 510

Tuinzaad ruilen

MLB expositieruimte staat van 4 tot 25 november in het teken van tuinen. Els Bannenberg exposeert haar abstracte tuin-schilderijen. Tijdens de expositie kan iedereen zaad uit eigen tuin komen ruilen met buurtbewoners. Op zaterdag 11 november geeft Mirjam IJsseling in MLB een lezing over de architectuur van het tuinhuisje (aanmelden: e.utopia@chello.nl). En op zaterdag 25 november om 14.00 uur start bij MLB de wandeling 'Verborgen tuinen in de Baarsjes' onder leiding van groenexpert Dick Savert.

Informatie: Edith van Ark, tel. 020 589 2706 / 06 - 5234 0310

A-flap

'Jong in De Baarsjes'

Centrale stad en stadsdelen hebben zo'n twee maanden geleden hun handtekening gezet onder 'Jong Amsterdam', het onderwijs- en jeugdbeleid tot en met 2010. Met de variant 'Jong in De Baarsjes' zet het stadsdeel de beleidsdoelen van 'Jong Amsterdam' om in stadsdeelspecifiek beleid. Daarbij wordt al bestaand beleid gekoppeld aan jonge initiatieven.

Zo zet het stadsdeel in op de voorschool om taal- en ontwikkelingsachterstanden van kleuters (2,5 - 6 jaar) terug te dringen. Praktisch moeten in 2009 zo'n 275 kinderen op de voorschool zitten.

Idee is om coaching aan te bieden aan probleemgezinnen; doel is om er zo voor te zorgen dat kinderen hun 'onderwijscarriére' zonder problemen kunnen voortzetten.

Het Dagelijks Bestuur wil zich ook inzetten voor meer project- en stageplekken voor jongeren.

Schoolverzuim wordt aangepakt: in lijn met de stedelijke aanpak is alle verzuim in beeld en zit geen leerling meer thuis.

Het Dagelijks Bestuur investeert daarnaast in jeugdsport (o.a. door meer geld te investeren in Sportbuurtwerk), zet in op cultuureducatie (o.a. door kinderen in contact te brengen met de kunstenaars in de Witte de Withstraat), biedt opvoedingsondersteuning (o.a. door te investeren in het Ouder Kind Centrum) en stimuleert 'burgerschap' (o.a. door Wij Amsterdammers II-projecten als 'Tolerantie op school' en 'De Vakantieschool'.

Informatie: Wim de Graaf, tel. 020 - 589 2512 / 06-123 79 510

Uitnodiging

'Körper in Körper' in SportPlaza Mercator

Vrijdagmiddag 27 oktober (15.00 uur) vindt op feestelijke wijze de officiële onthulling van een 100.000 lichtjes tellend kunstwerk plaats. Beeldend kunstenaar Giny Vos, die o.a. ook werk afleverde in opdracht van Museum Naturalis en Philips, realiseerde het kunstwerk, genaamd 'Körper in Körper', dat zich in het dak en in de wand van het nieuwe SportPlaza Mercator bevindt. Als vanuit een bewegende lichtvlek verschijnen driedimensionale projecties van bruggen, constructies uit sciencefictionfilm en silhouetten. Mirjam Smeels, portefeuillehouder Kunst, onthult dit bijzondere kunstwerk samen met Andries Mulder, directeur van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en Roemer van Toorn, architectuurtheoreticus.

Körper in Körper is gemaakt in opdracht van stadsdeel De Baarsjes en het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Het kunstwerk is mede tot stand gekomen dankzij ondersteuning van het Fonds voor Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst.

Informatie: Edith van Ark, tel. 020 589 2706 / 06 - 5234 0310

Agenda


* Aanmelden voor het Digitaal Bewonerspanel De Baarsjes? Surf naar www.baarsjes.amsterdam.nl.
* Vrijdag 27 oktober, 12-16 uur. Sport & Funtour Amsterdam 2006 Gratis sportactiviteiten voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. Locatie: Wethouder Verheyhal, Oranje Vrijstaatkade 57 (via tram 9).
* T/m 28 okt, 10-19 uur. Expositie: collages van Gerard de Bruin in Nieuw Vredenburgh,
* Postjesweg 125.

* T/m 28 oktober, 12-17 uur. Expositie Sweet Memories Olieverfschilderijen van Eva Engel. Open za: 12-17 uur en op afspraak: 06-542 41 631. Expositieruimte MLB, W. de Withstr. 32a.
* 28-29 oktober, 12-16 uur. Stad op z'n kop! Stadspas organiseert voor kinderen uit Amsterdam-West en Amsterdam-Oost twee nieuwe edities. Za 28 okt: Gerbrandypark, Slotermeer, 12-16 uur. Zo 29 okt: Oosterpark, Oost/Watergraafsmeer. Meer info: www.stadopznkop.nl.
* 28 okt-30 nov, 16-20 uur. Opening expositie Corinne Kruger op za 28 okt 16-20 uur. Fotografe en media-kunstenares. Meer info: www.corinnekruger.nl en www.arsgallery.com. Arps&Co, Arubastr. 1.
* 28 okt-25 nov Expositie 'De Portretstudio' Open: iedere zaterdag. Eén of meer kunstenaars zijn aanwezig om van u direct portretten te tekenen en te schilderen, of om een afspraak te maken voor een opdracht. Meer info: 020-616 39 61. Galerie Ei, Adm. de Ruijterweg 154.
* Zaterdag 28 oktober Uitstapje buiten het stadsdeel Eigen bijdrage is verplicht. Voor de jeugd van 9 t/m 14 jr. Info: Sportbuurtwerk@baarsjes.amsterdam.nl.
* Maandag 30 oktober, 16-18 uur. Foto tentoonstelling/wedstrijd: 'Toekomst: een verbeelding....' en bekendmaking van de winnaar van deze wedstrijd. The Mall, Adm. de Ruijterweg 148.
* Maandag 30 oktober, 16-18 uur. Foto tentoonstelling/wedstrijd: 'Toekomst: een verbeelding....' en bekendmaking van de winnaar van deze wedstrijd. The Mall, Adm. de Ruijterweg 148.
* T/m 30 oktober. Expositie: 'Leven in de Sahara' vertaald in foto's door Amerens Hedwich. Open op afspraak: 06-125 35 315. Galerie Witter dan Wit, W. de Withstr. 105.
* Dinsdag 31 oktober, 10.30 uur. Toneelvoorstelling Ballon Door Rik Rikken poppentheater. Voor alle kinderen (2-6 jaar) uit de Postjesbuurt. Aanmelden voor 25 okt via 020-618 44 30 (9-12 uur). Info: www.vanaf2.nl. Organisatie: Oudergroep Corantijn en OBS Corantijn. Locatie: Corantijnstraat 4.
* Dinsdag 31 oktober, 20 uur. Vergadering van de raadsbrede begrotingscommissie Meer info: www.baarsjes.amsterdam.nl. Stadsdeelkantoor, Baarsjesweg 224.
* Woensdag 1 november. Day of the Dead! De geschiedenis van de beroemde liefde van Orpheus & Eurydice gezet op muziek Bossa Nova. Entree: 3 euro. Info/reserveren: 020-770 55 81, www.illuseum.nl of illuseum@Gmail.com. Illuseum, W. de Withstr. 120.
* 4-25 november, 12-17 uur. Expositie Tuinen van Els Bannenberg. Opening: 4 nov, 16-19 uur. Open: 4, 11, 18, 25 nov. MLB, W. de Withstr. 32A.
* Dinsdag 7 november. Vergadering van de raadscommissie Onderwijs. Meer info: www.baarsjes.amsterdam.nl. Stadsdeelkantoor, Baarsjesweg 224.

Kijk voor meer activiteiten en exposities op www.baarsjes.amsterdam.nl.