Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Werkboek Stap 5 plus is verschenen

De officiele leermethode van de KNSB, de Stappenmethode, is weer uitgebreid met een werkboek. De auteur, Cor van Wijgerden, laat weten dat voor de eerste 6 Stappen 20 werkboeken zullen uitkomen: 3 voor elke stap (basis, extra en plus) en de twee Opstapjes (voor jonge kinderen). Nummer 15 is nu uit: Stap 5 plus

De pluswerkboeken vormen een geleidelijke overgang naar een volgende stap. Ze zijn net een stukje moeilijker dan het basiswerkboek en voor veel kinderen een uitkomst om de hobbel naar de volgende stap gemakkelijker te kunnen nemen.

Inhoud Stap 5 plus
Min of meer nieuwe onderwerpen zijn: Koning in het midden, dame-eindspel, eeuwige penning, loper tegen pion en zetdwang

Bekende onderwerpen die meer aandacht krijgen, zijn: Klein plan (stelling openen, stuk naar beter veld brengen), pionneneindspel (randpion, tempospel, verdedigen), de verkeerde loper, kwetsbaarheid (kwetsbaarheid uitbuiten) en verdedigen (verdedigen tegen dreigingen, een vrijpion, de koningsaanval en slim schaak opheffen).

Voor elk van de genoemde onderwerpen is er een geheugensteun, op de andere bladzijden staan 523 opgaven met nu en dan een tekening van Rupert van der Linden.

De omvang (56 paginas) en de prijs ( 4,60) zijn gelijk aan de andere werkboeken.

Meer informatie op www.stappenmethode.nl

---