Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

ons kenmerk : TRCJZ/2006/3361
datum : 27-10-2006
onderwerp : Nieuw Pachtnormenbesluit
bijlagen :

Geachte Voorzitter,

In bovenvermelde brief verzoekt de vaste commissie voor LNV mij te reageren op de wens dat nog dit jaar een nieuwe Pachtnormenbesluit wordt vastgesteld.

Het nieuwe Pachtnormenbesluit kan niet voor 1 november worden vastgesteld. De oorzaak is het traject dat moet worden gevolgd voor de totstandkoming van een AmvB na de behandeling 7 september jl. in uw Kamer van het kabinetsstandpunt naar aanleiding van het rapport van de Commissie Pachtnormen. Alleen al gelet op de gebruikelijke behandeltermijn van de Raad van State van drie maanden, is de termijn niet haalbaar.

Ik onderken dat in de praktijk de datum van 1 november van belang is. Immers, het overgrote deel van de contracten vangt aan op die datum en een pachtprijswijziging gaat in bij aanvang van het nieuwe contractjaar op grond van artikel 19, vierde lid, van de Pachtwet (zo ook artikel 333, vierde lid, BW wv 30448). Doordat per 31 oktober van dit jaar geen nieuw Pachtnormenbesluit kan worden vastgesteld, kunnen de pachtprijzen echter niet per 1 november van dit jaar wijzigen. Een prijswijziging op basis van de nieuwe methodiek kan in een enkel geval een pachtprijsverlaging opleveren, maar zal veelal leiden tot een verhoging van de pachtprijs. In de meeste gevallen is het niet tot stand komen van een nieuw Pachtnormenbesluit op 31 oktober van dit jaar dan ook ongunstig voor de verpachter. Dit is spijtig, zeker omdat voorstellen voor wijziging van de pachtnormen in eerdere jaren zijn gestrand. Anderzijds is grote vooruitgang geboekt door de totstandkoming van een robuuste toekomstbestendige systematiek voor de berekening van de pachtprijs voor los land, mede dankzij de positieve bijdrage die van verpachters- en pachterszijde is geleverd.

Mijn streven is erop gericht dat nu zo snel mogelijk een nieuw Pachtnormenbesluit wordt vastgesteld. Wat mij betreft dus ook ruim eerder dan de voor de praktijk in de meeste gevallen belangrijke datum van 31 oktober 2007. Daarom heb ik in mijn brief van 9 oktober jl (Kamerstuk 300448, nr. 17) aangegeven dat een nieuw Pachtnormenbesluit gelet op het te doorlopen traject in het voorjaar van 2007 kan worden verwacht.

Indien het nieuwe Pachtnormenbesluit nog eind 2006, op of na 1 november 2006, zou kunnen worden vastgesteld, dan zou dat overigens evengoed betekenen dat de pachtprijs in de meeste gevallen pas op 1 november 2007 zal wijzigen.

In het nieuwe Pachtnormenbesluit wordt verder een berekeningsmethodiek voor tuinland, opgenomen, vergelijkbaar met de nieuwe berekeningsmethodiek voor los land. Deze methodiek was ten tijde van het debat op 7 september nog in ontwikkeling. Hierover zult u binnenkort nader worden bericht. Voor de bepaling van de prijs van agrarische woningen voorziet het kabinetsstandpunt in een modernisering van het agrarisch puntenstelsel in lijn met de modernisering van het huurbeleid. Deze bestanddelen voor de bepaling van de pachtprijs voor tuinland en agrarische woningen wil ik betrekken bij het nieuwe Pachtnormenbesluit.

Met inachtneming van het te doorlopen traject en de voor de bepaling van de prijs voor agrarische woningen relevante ontwikkelingen, is mijn streven dat zo snel mogelijk een nieuw Pachtnormenbesluit wordt vastgesteld. Indien dat mogelijk mocht blijken, kan dat ook eerder zijn dan het voorjaar van 2007.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman