CDA afdeling Gelderland


Albert Schol bezoekt kazerneterrein Ede Oost

27-10-2006

Ons statenlid Albert Schol bezocht de Kazerne in Ede-Oost. "Wat me als Edenaar de afgelopen jaren nog nooit is gelukt: binnen een korte tijd twee maal achtereen op hetzelfde kazerneterrein te mogen komen, lukte afgelopen maand wel."

Twee maal kazerneterreinen in Ede-Oost

Daar was eerst het bezoek aan het kazerneterreincomplex tijdens het GSO-stadsbezoek op 10 oktober. GSO staat voor het Gelderse Stedelijk Ontwikkelingsbeleid en Ede neemt daaraan al vanaf het begin aan deel. Omdat één van de doelstellingen van het programma is, dat gemeenten onderling profiteren van de ervaringen die ze ermee hebben opgedaan, worden regelmatig stadsbezoeken georganiseerd en nu was Ede dus aan de beurt.
We werden ontvangen in de Elias Beekmankazerne door burgemeester Robbertsen en hij heette ons van harte welkom. Natuurlijk werd ook aandacht besteed aan Nico-Jan Wijsman, de onlangs overleden gedeputeerde, die immers GSO in zijn portefeuille had. De deelnemers konden vervolgens ervaren hoe het was om vroeger in dienst te zijn geweest.
Soldaat De Graaf, wachtmeester Schot en luitenant Lucht, rollen gespeeld door enkele toneelspelers, gaven ons een beeld daarvan. Daarna werden de deelnemers naar buiten gemarcheerd. Zelf ben ik vervolgens met een groep deelnemers een deel van de kazerneterreinen rond geweest, onder leiding van (een echte) majoor Smit. Hij liet ons de verschillende typen kazernes zien en één van de meest opmerkelijke feiten uit de excursie is wel, dat op deze terreinen honderd jaar onafgebroken militaire bebouwingsgeschiedenis van Nederland is te vinden.
In die zin is het een unieke plek, omdat er nergens anders zoveel rijksmonumenten bij elkaar in een toekomstige inbreidingslocatie te vinden zijn. Het zal een hele uitdaging, maar ook een tour de force voor Ede zijn om dit goed in deze nieuwe woonwijk in te kunnen passen. Dat daarbij hulp van buiten nodig zal zijn, hoeft geen betoog ! Ede-Oost zal een prachtige woonomgeving gaan worden, dicht bij station Ede-Wageningen en bij het Edese centrum en ook nog eens op de rand van de Veluwe. Defensie laat daarbij een goed onderhouden terrein achter, en nu de taak aan Ede om dat om te zetten in een aantrekkelijke wijk. In Ede-Oost zal ook e.e.a. gaan gebeuren met verdieping van de spoorzone. Het gaat nu te ver om daar diep op in te gaan, maar het is natuurlijk geweldig om te vernemen, dat Ede met 30 miljoen van de provincie Gelderland geholpen wordt om deze uitdaging aan te gaan !

Het volgende moment op dezelfde kazerne was voor mij zaterdag 21 oktober: open museumdag in Gelderland. De provinciale staten hebben via een extra subsidie mogelijk gemaakt, dat musea in Gelderland een extra dag gratis open zijn.
Statenleden kregen vervolgens de uitnodiging om in een museum die dag aanwezig te zijn en zo werd ik na mijn opgave gekoppeld aan het Museum Verbindingsdienst op de Elias Beekman kazerne. Ik wist inmiddels de weg en zo liep ik een dagje daar mee.
Het was er lekker druk, vooral omdat het eindpunt van de Pegasuswandeltocht hier was. Deze wandeltocht wordt elk jaar om deze tijd georganiseerd ter herdenking van de ontsnapping van een aantal Engelse militairen vanuit verschillende onderduikadressen in Ede en omgeving naar de Rijn, waar ze de oversteek naar de Betuwe konden maken. Dit allemaal na de Slag om Arnhem, zoals u begrijpt. Het Museum is alleszins het bezoeken waard ! De collectie heeft betrekking op alles wat met communicatie binnen het leger te maken heeft, van eenvoudige seinapparatuur uit de tijd van Napoleon tot de moderne mobiele communicatieapparatuur toe.
Het doel van het museum is een overzicht te geven van de ontwikkeling van de militaire telecommunicatie door de eeuwen heen, en in het bijzonder van de geschiedenis van het Wapen van de Verbindingsdienst.

Een bijzonder item in de collectie is een Enigma apparaat, een codeertoestel van de Duitsers om berichten te coderen. Iemand die wat thuis is de geschiedenis van WO II weet, dat de Engelsen deze code al vroeg gekraakt hebben en zo steeds wisten wat de Duitsers van plan waren.
Satellietverbindingen hebben in de laatste decennia de mogelijkheden van communicatie zeer uitgebreid. Het Inmarsat-C satellietsysteem bijvoorbeeld werd in voormalig Joegoslavië in de periode 1992 - 1994 door Nederlandse eenheden gebruikt voor telefoonverkeer. Zie onderstaande illustratie:

De link tussen het eerste en tweede stuk van mijn verhaal zit in de vraag waar het museum heen gaat, wanneer Defensie Ede heeft verlaten en het Wapen der Verbindingen elders zal zijn gehuisvest. Een optie om in Ede te blijven zal waarschijnlijk niet haalbaar zijn en daarom zal op termijn dit museum uit onze provincie verdwijnen en dat is erg jammer.
Mocht u nog eens in Ede op een dinsdag of donderdag komen, neem eens de moeite om er eens rond te kijken, het is beslist de moeite waard. Voor alle informatie over het museum, zie:
www.museumverbindingsdienst.nl

Albert Schol
CDA-statenlid uit Ede
a.schol@ps.gelderland.nl