Ingezonden persbericht


Verwarring rondom Bep van Klaveren
in verkiezing Grootste Rotterdammer

ROTTERDAM - Er is verwarring ontstaan rondom de verkiezing van Grootste Rotterdammer. Het gemeentearchief van de Maasstad schreef in het kader van de week van de geschiedenis op internet een verkiezing uit om te bepalen welke Rotterdammer de Nederlandse bevolking het meest aansprak. Uit de ongeveer vijftig kandidaten kreeg de in Crooswijk geboren vuistvechter bijna 12 duizend van de in totaal 31 duizend uitgebrachte stemmen. Neerlands enige Olympisch kampioen boksen van Amsterdam 1928 kreeg daarmee 36,9 procent van alle stemmen en had aan het einde van de week van de geschiedenis een straatlengte voorsprong op de nummer twee, Erasmus (19,9) en nummer drie, Pim Fortuyn (17,7).

Omdat de redactie van het AD/Rotterdams Dagblad de voorzitter van de stichting Bep van Klaveren Memorial, Louise Lenten-Veerman, in een interview vroeg naar een reactie over de gewonnen verkiezing, besloot de stichting ook in eigen een persbericht melding te maken van dit heugelijke feit. Naar later bleek, liep de verkiezing van Grootste Rotterdammer echter niet parallel met de week van de geschiedenis. Er blijkt dus nog tot het einde van het jaar gestemd te kunnen worden voor de titel van Grootste Rotterdammer. De stichting Bep van Klaveren Memorial betreurt dit misverstand en heeft het gemeentearchief Rotterdam laten weten volledig ter goeder trouw te hebben gehandeld. Ofschoon op het verkeerde been gezet, erkent de stichting zijn eigen verantwoordelijkheid rondom het versturen van het persbericht, dat een enorme media-aandacht genereerde. Een gegeven dat door de stichting Bep van Klaveren Memorial werd gezien als een grote vorm van waardering voor de bokser. En Aad Veerman, de Rotterdamse zakenman die zijn idool volgens afspraak eerde met een standbeeld, boek en de organisatie van de eerste tien Bep van Klaveren Memorials.

Manuel Kneepkens

Het bestuur van stichting Bep van Klaveren Memorial is overigens geschrokken van de reactie van de initiatiefnemer van de verkiezing, Manuel Kneepkens. Het voormalige Rotterdamse raadslid heeft zelf een sterke voorkeur voor humanist Erasmus en laat in het Algemeen Dagblad weten dat bokser de titel van Grootste Rotterdammer niet waard is. Kneepkens betitelt Bep van Klaveren als 'een schetenlatend, vloekend en meppend type'. De ex-politicus gaat hiermee volledig voorbij aan het feit dat Van Klaveren als voormalig Nederlands-, Europees- en Olympisch kampioen in Rotterdam al dertien jaar in het bijzijn van 3000 mensen tijdens de Memorial wordt geëerd.

Bep van Klaveren 100

Alle commotie rondom het wel of niet Grootste Rotterdammer zijn van Bep van Klaveren is overigens alleen maar in het voordeel geweest van de Dutch Windmill. De man die op zijn 46-ste jaar nog om de Europese titel vocht, heeft de leiding in het klassement alleen nog maar verder uitgebreid. De enige Nederlandse Olympisch kampioen, aan wie in 2007 aan nieuw boek zal worden gewijd met de titel Bep van Klaveren 100, heeft inmiddels ruim 41 procent van de 34 duizend uitgebrachte stemmen gekregen. Kneepkens' favoriet Erasmus is nog altijd tweede met 18,9 procent en Pim Fortuyn derde met 16,4 procent.

Nadere informatie: Ardie den Hoed: 06-53.45.05.23.


---- --