Gemeente Nijmegen

Opening Romeinse wandelroute Nijmegen-Xanten

De burgemeesters van Kleve, Bedburg-Hau en Nijmegen openen op 28 oktober de Romeinse wandelroute tussen Nijmegen en Xanten. De wandelroute loopt langs de oude Romeinse grens uit het begin van onze jaartelling, de zogenoemde limes, het grootste archeologische monument van Nederland. Met deze wandelroute wordt een belangrijke episode uit onze geschiedenis weer zichtbaar.

Nijmegen en Xanten waren in het begin van onze jaartelling de belangrijkste plaatsen langs de Romeinse grens in dit deel van Europa. De grens loopt in Nederland van Katwijk naar de Duitse grens bij Nijmegen en van daar via Duitsland en Oostenrijk naar Oost-Europa, Azië en Afrika.

Tijdens de viering van het tweede millennium van Nijmegen, de oudste stad van Nederland, werd het initiatief genomen voor de ontwikkeling van een aantal historische wandelroutes. Naast een drietal Romeinse routes in en rond Nijmegen, werd ook het plan opgepakt om een wandelroute van Nijmegen naar Xanten te beschrijven. Nijmegen en Xanten waren de belangrijkste garnizoensplaatsen langs de Romeinse limes.

De route loopt vanaf het Valkhofmuseum in het centrum van Nijmegen, via de stuwwal aan de oostzijde van de stad naar Kranenburg en Kleve. Vanaf Kleve volgt de route de oude loop van de Rijn en de randen van het Reichswald via Kalkar naar Xanten.

Op de route ligt een groot aantal overblijfselen en verwijzingen naar het Romeinse verleden. Dat varieert van de naam van het pretpark Tivoli -vernoemd naar het luxe buitenhuis van de Romeinse keizer Hadrianus- tot een Romeinse altaarsteen in de Willibrordkerk in Kleve en de grafsteen van Marcus Cealius, die in het jaar 9 bij de Varus-slag tegen de Germanen sneuvelde.

De totale wandelroute is zon 75 kilometer lang. Onderweg zijn er voldoende overnachtingsmogelijkheden om de route niet in één keer te hoeven lopen. De route is mede gefinancierd door de Euregio Rijn Waal en de aan de route gelegen gemeenten.

De opening begint om 13.30 uur in Museum het Valkhof in Nijmegen en wordt verricht door burgemeester Guusje ter Horst van Nijmegen. Van daaruit wordt eerst een korte lus gelopen van de Romeinse route door het centrum van Nijmegen om vervolgens met de bus naar Kleve te vertrekken. Daar wordt de route voortgezet langs het Kermisdahl tot het monument Prinz-Moritz met de historische verzameling uit de oudheid van Kleve.