Staatsbosbeheer

natuur bij stad toegankelijker, 25 oktober 2006

Vandaag heeft mevrouw Hanja Maij-Weggen, Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant, de Moerputtenbrug bij s-Hertogenbosch geopend. Met de verfkwast heeft ze de laatste hand gelegd aan de opknapbeurt van de 19e eeuwse spoorbrug. Het tot voor kort ontoegankelijke rijksmonument is nu open voor wandelaars.

Om de openstelling te vieren organiseert Staatsbosbeheer op zaterdag 28 oktober om 14.00 uur en op zondag 29 oktober om 11.00 rondleidingen. Een mooie kans om kennis te maken met de spoorbrug: een 600 meter lange natuurboulevard met een prachtige uitzicht over het ontoegankelijk moerasgebied De Moerputten. De wandelingen beginnen vanaf het parkeerplaatsje aan de Deutersestraat, vanaf het Willem Alexanderziekenhuis richting Cromvoirt. De parkeerplaats is klein, belangstellenden worden daarom gevraagd om met de fiets te komen.

Halve zolen pad
De 19e eeuwse brug was onderdeel van het halve zolen lijntje, een spoorlijn waarover leer en schoenzolen werden vervoerd. Tot 1972 boemelde er nog regelmatig een trein over de brug. Daarna werd het stil. De brug raakte in verval en werd om veiligheidsredenen gesloten. Dankzij de toewijding en inspanning van velen is de brug gered van de slopershamer en gerenoveerd. Staatsbosbeheer heeft een wandelroute aangelegd door het natuurgebied en over de brug, het halve zolen pad. Een mooie mogelijkheid om een frisse neus te halen, op nog geen drie kilometer van de Bossche binnenstad.

IJzersterk staaltje samenwerking
Een ijzersterk staaltje samenwerking heeft er voor gezorgd dat iedereen kan genieten van de Moerputtenbrug en het natuurgebied De Moerputten, vertelt Peter van den Tweel, directeur Staatsbosbeheer Regio Zuid. Tijdens de restauratie merkten we dat de Moerputtenbrug het hart van velen gestolen heeft: van natuurliefhebbers tot cultuurhistorici, van bedrijven en overheden tot vrijwilligers. Dankzij hen, en mede door financiële bijdragen van de Europese Unie (Europees Oriëntatie en Garantie Fonds voor de Landbouw) is de brug nu klaar voor gebruik. De restauratie heeft 2,7 miljoen euro gekost. Daarmee zijn een proefrestauratie van drie pijlers en enkele ijzeren brugdelen uitgevoerd, is al het ijzerwerk van de brug schoongemaakt en geverfd, en is de brug wandelklaar gemaakt. De natuurbeheerder zal zich de komende jaren inzetten om partijen en geld bij elkaar te brengen om de overige brugpijlers te restaureren. Van den Tweel: Daarbij hopen we op net zon goede samenwerking als tot nu toe.