Gemeente Eindhoven

Persbericht 26 oktober 2006, no. 268

Eindhoven zet Lichttoren op zwart in Nacht van de Nacht

De gemeente Eindhoven participeert op zaterdag 28 oktober aanstaande als Vriend van de Nacht aan de publiekscampagne Laat het donker donker. Gedurende deze nacht zal de Lichttoren, hét symbool voor deze lichtstad, niet verlicht zijn. (*)

Sinds 2004 voeren de twaalf milieufederaties en Natuur en Milieu de campagne Laat het donker donker. Een project ter bescherming van de oerkwaliteit duisternis. Immers, duisternis wordt steeds schaarser en mens en dier hebben last van overmatig kunstlicht. Daarnaast kost overmatig verlichten veel energie.

Voor het tweede opeenvolgende jaar vindt Nacht van de Nacht plaats, als hoogtepunt van de campagne Laat het donker donker. Tijdens de Nacht van de Nacht worden door de Vrienden van de Nacht talrijke activiteiten georganiseerd met het doel mensen bewust te maken van de waarde van een donkere nacht en het voorkomen van lichthinder. Dit sluit aan bij de visie âLicht Aanâ van de gemeente Eindhoven en is één van de drie speerpunten die als een rode draad door de visie lopen, naast duurzame energiehuishouding en innovatie. Aldus de visie: âBinnenstedelijk bestaat weliswaar eerder de klacht te donker dan te licht te zijn. En op stedenbouwkundig niveau heeft verlichting enorm veel betekenis; waar licht is, daar gebeurt het. Deze principes gelden zeker voor Eindhoven Lichtstad. Toch siert het juist gemeente Eindhoven wanneer de stad ten aanzien van lichtvervuiling haar verantwoordelijkheden kent en neemt. Morele verantwoordelijkheid dwingt ons aandacht te besteden aan hinder en overlast door kunstlicht.â


*) Tot stand gekomen in samenwerking met Philips Lighting.