Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Voedselinzameling voor Oost-Europa in meer dan 550 supermarkten en 400 kerken Dorcas houdt elfde Nationale Voedselactie

Van zondag 29 oktober tot zondag 5 november staat Nederland in het teken van de elfde Nationale Voedselactie. De hulporganisatie Dorcas Hulp Nederland houdt in ruim 550 supermarkten en 400 kerken voedselinzamelingen. Op zo'n vijftig basisscholen zal onderwijsmateriaal worden ingezameld in het kader van de rugzakactie Kids4kids. Het streven is om 50.000 voedselpakketten en 10.000 rugzakken op te halen.

Nog voor Kerst zullen de eerste 25.000 voedselpakketten in Oost-Europa worden bezorgd. Het voedsel is bestemd voor de allerarmsten in onder meer Oekraïne, Roemenië, Moldavië, Bosnië, Servië, Wit-Rusland, Albanië, Hongarije en Noord-Ossetië (Rusland). Ook gaat een deel van de opbrengst naar zuidelijk Afrika.

Dankdag wordt Geefdag
Woensdag 1 november is het Dankdag voor gewas en arbeid. De Nationale Voedselactie wordt jaarlijks bewust georganiseerd in de week van Dankdag. Veel kerken houden tijdens de dank- of oogstdiensten dan ook een voedselinzameling. Nieuw dit jaar is het thema 'Geefdag' dat aan de Nationale Voedselactie is gekoppeld. Dorcas wil graag dat Dankdag steeds meer Geefdag wordt. Speciaal voor hen die honger hebben, dorst hebben, geen dak boven hun hoofd hebben, geen kleding hebben, ziek zijn of gevangen zitten. Geven uit dankbaarheid.

Het ingezamelde voedsel is bestemd voor de allerarmsten in diverse met name Oost-Europese landen. Drie uur vliegen van Schiphol ligt bijvoorbeeld het straatarme Moldavië. Ouderen in dit arme land worden vaak in de steek gelaten door hun kinderen die in het land geen toekomst meer zien. De bejaarden blijven dan alleen achter met een karig pensioentje van soms niet meer dan 20 euro per maand. Sommige mensen hebben zelfs dagenlang helemaal niets te eten. Door het uitdelen van voedselpakketten, in samenwerking met plaatselijke kerken, wil Dorcas deze mensen de winter door helpen. Ze ervaren het pakket als een bemoediging en stellen het zeer op prijs dat mensen in Nederland op deze manier laten weten dat ze niet vergeten worden.

Kleurwedstrijd en mobieltjes
Tijdens de Nationale Voedselactie worden kleurplaten verspreid die kunnen worden ingekleurd en ingestuurd. De winnaar van deze wedstrijd krijgt een mooi prijzenpakket thuisgestuurd. De kleurplaat is ook te downloaden op www.nationalevoedselactie.nl. Ook kunnen tijdens deze actie oude mobieltjes worden ingeleverd bij de actielocaties. Voor deze telefoons krijgt Dorcas E 3,50 per stuk.

Opbrengst
De afgelopen tien jaar was de voedselactie steeds een groot succes. Tijdens de eerste actie in 1996 kon Dorcas 22.000 pakketten versturen en in de jaren daarna liep dat op naar ruim 46.000 pakketten in 2004 en 2005.

Een voedselpakket is in nauw overleg met de veldkantoren en de douane van de verschillende landen samengesteld en bestaat uit houdbare producten: droge soep, droge kruidenmix, Brinta, Liga, theebiscuit, limonadesiroop, zonnebloemolie, groenten, witte of bruine bonen en vruchten in blik, rijst, cacao, suiker, thee, macaroni, jam, kaarsen, tandenborstels en tandpasta.

Giften voor de transport- en distributiekosten zijn van harte welkom en kunnen worden overgemaakt op giro 2500 van Dorcas Hulp Nederland, o.v.v. NVA 2006. Van dit geld wordt deels ook in de landen zelf voedsel gekocht.

Meer informatie: www.nationalevoedselactie.nl.

NOOT VOOR DE PERS (