Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - Amsterdam, 24 oktober 2006

Conferentie 'Oorlog & Vrede' op zondag 29 oktober in Felix Meritis

Binnenlandse politici en internationale gastsprekers over Afghanistan, Irak en de gevaren van de 'War on Terror'

Een groot aantal politieke en maatschappelijke organisaties deelt de analyse van NRC Handelsblad dat de Nederlandse betrokkenheid in oorlogsregio's zoals Afghanistan tot centraal thema zou moeten worden gemaakt in de verkiezingscampagnes. Afgelopen zaterdag vermeldde het redactioneel van deze krant onder de kop 'Verkiezingsthema: oorlog en vrede' dat de 'kiezer gebaat is bij het politiseren van buitenlands beleid':

'Oorlog, vrede en vredesmissies zijn politieke onderwerpen die thuishoren in verkiezingscampagnes. Maar in Nederland heerst, een maand voor de verkiezingen, serene rust in het niemandsland tussen politiek en buitenlands beleid. Maar intussen graven Nederlandse troepen in Afghanistan zich in voor een langdurig en gevaarlijk karwei. En intussen heeft de regering besloten mee te doen aan een niet ongevaarlijke missie in het Midden-Oosten. Daar wordt een fregat heen gestuurd voor handhaving van het bestand tussen Israël en Libanon. Troepenzendingen naar oorlogsregio's - als iets verkiezingsthema zou moeten zijn, is dat het wel.'

Om dit belangrijke debat bovenaan de politieke agenda te krijgen wordt aanstaande zondag 29 oktober de landelijke conferentie 'Oorlog & Vrede' georganiseerd in Felix Meritis in Amsterdam. Centraal zal deze dag staan wat de rol is van de Nederlandse steun aan de 'War on Terror' en welke betekenis deze steun heeft voor de landelijke verkiezingen op 22 november. Er zal worden gedebatteerd over bezetting en bevrijding - van Irak en Afghanistan tot Libanon en Palestina - en de uitdagingen voor de anti-oorlogsbeweging in zowel Nederland als de rest van de wereld. Daarom zal naast een actueel verkiezingsdebat over 'Missie Uruzgan', ook een groot aantal prominente internationale sprekers aan deze conferentie meedoen.

Toonaangevende internationale sprekers zijn o.a. Geoffrey Millard (Iraq Veterans Against the War VS), Rose Gentle (Military Families Against the War UK, wiens zoon Gordon sneuvelde in Irak), Gideon Levy (toonaangevend en kritisch journalist van o.a. Haaretz), Abdel Bari Atwan (hoofdredacteur van de prominente Arabische krant Al-Quds Al-Arabi), Dyab Abou Jahjah (Arabische Europese Liga, die tijdens de recente oorlog zelf in Libanon was), Kamil Mahdi (Iraqi Democrats Against the War), Tanya Reinhart (internationaal en prominent politiek analyste over Palestina - Israël) en George Galloway (Stop the War Coalition UK, die de conferentie zal toespreken via een live-verbinding met Londen).

Tevens spreken uit Nederland o.a. Tariq Shadid (Palestijnse Gemeenschap Nederland), Hajo Meijer (Een Ander Joods Geluid), Miriyam Aouragh (Samen tegen Racisme / Internationale Socialisten), Harry van Bommel en Anja Meulenbelt (Socialistische Partij), Naima Azough (GroenLinks-kamerlid -en kandidaat) en Mariko Peters (GroenLinks-kandidaat, Nederlands diplomate en adviseur van de Afghaanse regering).

Bovendien zal een exclusief avondprogramma plaatsvinden, met als speciale gast uit Libanon de prominente zangeres Rima Khcheich, die zal optreden samen met de bekende jazzmusici Yuri Honing, Joost Lijbaart, Tony Overwater en Maarten van der Grinten.

Zie het definitieve programma met de verschillende bijeenkomsten en sprekers op: www.stopoorlog.nl De 'Oorlog & Vrede' conferentie is een initiatief vanuit Stop de Oorlog, een coalitie van Palestijnen, joden, moslims, socialisten en anderen. De conferentie is mede mogelijk gemaakt door ICCO, Novib en GroenLinks.

.........................................

Noten voor de pers (

Ingezonden persbericht