Ministerie lnv

http://www.minlnv.nl

nr.182 27 oktober 2006

Vervoersverbod voor kuipplanten engelentrompet en klimmende nachtschade

Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) stelt per zondag 29 oktober een tijdelijk vervoersverbod in voor de kuipplanten van alle soorten Brugmansia (Engelentrompet) en Solanum jasminoides (Klimmende nachtschade). Recentelijk is op enkele bedrijven in Brugmansia soorten en Solanum jasminoides het aardappelspindelknolviroide (PSTVd) aangetroffen. Dit viroïde kan zeer schadelijk zijn voor planten en plantaardige producten, met name tomaten en aardappelen. Om de mate van verspreiding van het viroïde vast te stellen, voert de Plantenziektenkundige Dienst (PD) nader onderzoek uit. Het onderzoek kan enige maanden in beslag nemen.

Het is de eerste keer dat in Nederland het viroïde in deze gewassen is aangetroffen. De besmette planten vertoonden geen verschijnselen van aantasting. Het ministerie acht het daarom aannemelijk dat de viroïde breder is verspreid onder deze kuipplanten. Om de verdere verspreiding van het viroïde te voorkomen, en om het onderzoek goed uit te kunnen voeren, is het voor alle bedrijven die over dit materiaal beschikken verboden om Brugmansia soorten en Solanum jasminoides te vervoeren. Telers kunnen een ontheffing van het vervoersverbod krijgen. Deze moeten ze aanvragen bij de PD. Mogelijk is voor de ontheffing een onderzoeksverklaring nodig. Aan deze ontheffing en verklaring zijn kosten verbonden. Verder stelt de PD, gezien de ontstane situatie, een toetsplicht in voor Brugmansia en Solanum jasminoides. Deze toetsplicht is vanaf heden van kracht en maakt onderdeel uit van de importinspectie.
Het vervoersverbod geld niet voor de verlegging vanaf de buitengrens naar een erkende inspectielocatie, omdat dit vervoer al onder PD toezicht plaatsvindt.

Bedrijven die ondanks het verbod toch hun planten vervoeren of afleveren lopen het risico van een fikse boete. Overtredingen worden namelijk als een economisch delict behandeld. Ook als achteraf wordt vastgesteld dat het verbod is overtreden, riskeert men strafvervolging.

Aardappelspindelknolviroïde is binnen de Europese Unie een quarantaineorganisme; dit betekent dat Nederland verplicht is om beschermende maatregelen tegen het binnenbrengen en de verspreiding in de Gemeenschap moet nemen. De PD, onderdeel van het ministerie van LNV, is belast met het opsporen en de bestrijding van quarantaineorganismen.

NOOT voor de redactie (