Gemeente Rijswijk

Mooiste voortuin van Rijswijk straalt rust uit

De Rijswijkse wethouder en juryvoorzitter Wouter van Putten weet het zeker: de voortuin van mw. Reijnhout is beslist de mooiste van Rijswijk. "Deze tuin is goed door zijn eenvoud, straalt rust uit en is met veel zorg aangelegd" , aldus de wethouder.

De winnende voortuin van 2006 bevindt zich aan de Burgemeester Elsenlaan 40. De tuin gelegen in een hectische omgeving, springt er meteen uit. "Gelukkig lopen er dagelijks veel mensen langs, die er dan met veel plezier van kunnen genieten", aldus een enthousiaste Van Putten. De winnares ontvangt een jaarabonnement op het tuinmagazine Groei & Bloei plus een geldbedrag van 150 euro aan tuinbonnen.

Ook de winnaars van de tweede en derde prijs, te weten: mw. T. Bremer
- Zuidveld voor haar mooie landschappelijke tuin aan de John F. Kennedylaan 265 en de fam. L. Meijer bezitters van een tuin die een sieraad in de Purperstraat genoemd kan worden, worden in het juryrapport uitvoerig geroemd. Zij ontvangen beiden een stimuleringsprijs uitgedrukt in tuinbonnen.

Afgelopen vrijdag 29 oktober werden de drie genomineerde voortuinen door een speciale vakjury voor de laatste keer beoordeeld. Deze drie tuinen bleven over na twee zorgvuldige keuringen in de maanden juni en september waarbij in totaal 31 tuinen werden gekeurd.

De speciale vakjury op 29 oktober bestond uit: Wouter van Putten (wethouder Groen en voorzitter), Wim de Roos (opzichter groen bij Rijswijk Wonen), Hannie van Leeuwenberg (KMTP/Groei & Bloei) en Christiaan Jongenotter (student Wellantcollege Rijswijk). Na de keuring volgde een korte beraadslaging in het stadhuis. De juryleden zijn het er over eens dat alle drie de genomineerde tuinen kwaliteit uitstralen. In het juryrapport worden de sterke punten van de tuinen opgesomd. Tevens is voor iedere tuin een aanbeveling opgenomen waarmee de eigenaren hun tuin op een nog hoger niveau kunnen brengen.

Jongenotter laat weten dat hij het een goed idee vond dat de gemeente het Wellantcollege bij de jurering heeft betrokken. "De samenwerking tussen de leerlingen en de ervaren juryleden van KMTP/Groei & Bloei verliep perfect" aldus Christiaan. Van Putten is blij met deze constatering. " ;De nieuwe jurysamenstelling heeft goed gewerkt en biedt volop mogelijkheden voor de toekomst".

Entente Florale

De gemeente Rijswijk is dit jaar genomineerd voor de titel van groenste stad van Nederland. Deze groencompetitie staat onder auspiciën van Entente Florale Nederland. Nu de gemeente voor deze prestigieuze titel gaat, wilde ze weten waar zich in Rijswijk de mooiste voortuin bevindt.

Het is niet voor niets dat de gemeente de hulp heeft ingeroepen van de studenten van het Wellantcollege die de opleiding tuin/ park en landschap volgen alsmede de KMTP/Groei & Bloei afdeling Rijswijk. Deze Rijswijkse afdeling is in 1968 opgericht met als doel het bevorderen van de kennis van en de belangstelling voor het leefmilieu en het gebruik van bloemen en planten. Al in 1969 begon de afdeling met het jaarlijks keuren van de Rijswijkse voortuinen.

tuin burg elsenlaan2(k)(tino)

De mooiste voortuin van Rijswijk ligt aan de Burgemeester Elsenlaan. (foto's gemeente Rijswijk, Tino van Dam)

tuin kennedy2(k)(tino)

De tweede prijs ging naar deze landschappelijke tuin van mw. Bremer aan de Kennedylaan.

tuin purper2(k)(tino)

De voortuin in de Purperstraat wordt door de jury een sieraad genoemd.