Museon Den Haag

Persbericht

datum:
27 september 2006

inlichtingen bij:
Rob de Winter (rdwinter@museon.nl)

telefoon:
070-3381421 of 0616578515

Knallûh met Haagse schoolbandjes in Museon
Festival bij muziektentoonstelling 'Backstage in de wereld van popmuziek'

Op 29 oktober organiseert het Museon in Den Haag het popfestival 'Knallûh met Haagse schoolbandjes'. Tijdens een doorlopend popconcert kunnen bezoekers tussen 14.00 en 15.30 uur luisteren naar muziek van jonge muzikanten in de leeftijd van 8 t/m 15 jaar. Het festivalprogramma bestaat uit optredens van 6 bands. Het evenement is een activiteit bij de expositie 'Backstage in de wereld van popmuziek'. Meedoen? Bandjes kunnen een inschrijfformulier opvragen via info@museon.nl. Toegang is gratis op vertoon van Museonentreebewijs.

Backstage in de wereld van popmuziek
Popmuziek is niet weg te denken uit ons leven. De tentoonstelling laat zien welke gevarieerde en geavanceerde techniek bij popmuziek gebruikt wordt. 'Backstage' toont wat er allemaal bij komt kijken om een nummer 1 hit te maken. De expositie heeft een interactief karakter. Het is bijvoorbeeld mogelijk de natuurkunde van geluidsgolven en trillingen te ontdekken of te testen of je zuiver kunt zingen. De bezoeker kan ontdekken waar de trillingen zitten op een gitaar en een speciale opstelling demonstreert hoe je met een motorfiets een 'C' kunt laten horen. De expositie leert hoe het echo-effect op zang werkt en laat horen hoe je stem in 1890 geklonken zou hebben. Er is een grote mate van diversiteit in zelfwerkzaamheid. De bezoeker kan bijvoorbeeld zijn eigen cd-hoes ontwerpen, mixen en scratchen met draaitafels als een echte dj, of verschillende geluidssporen mixen. Ook worden specifieke natuurkundige principes uitgelegd: wat is bijvoorbeeld mono/stereo of digital sampling en hoe werken je oren en hoe is het met je gehoor gesteld? Naast moderne aspecten van popmuziek is er ook aandacht voor historische onderdelen. Er kan bijvoorbeeld een tour worden gemaakt door de legendarische Abbey Road Studios van The Beatles en één van de originele Trabanten uit de U2 'Achtung Baby!' tour van 1991 is te zien. Covers worden al decennia lang gespeeld, de expositie vergelijkt deze nagespeelde composities met de originele songs. De dansers onder de bezoekers kunnen hun kwaliteiten laten zien in hun persoonlijke videoclip. Fotografie-geïnteresseerden komen ruimschoots aan hun trekken in de tentoonstelling: ruim 100 grote foto's van artiesten zoals The Clash en Queen, gemaakt door bekende fotografen als Pennie Smith en Mick Rock, drukken hun stempel op de expositie. 'Backstage' is te zien tot en met 3 december 2006.

zie vervolg

Bezoekersinformatie
Openingstijden: dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur, gesloten op maandag (behalve in de schoolvakanties - alle regio's)
Toegangsprijzen:
Kinderen t/m 3 jaar: gratis / kinderen 4 t/m 11 jaar: E 4,- / jeugd 12 t/m 18 jaar: E 6,- / volwassenen:

E 7,50 / 65+ Pashouders: E 6,- . Museumkaart geldig. Groepskorting voor groepen van meer dan 20 personen mogelijk.
Voorzieningen: Het Museon is toegankelijk voor bezoekers met een rolstoel. In de omgeving is voldoende parkeergelegenheid, ook voor bussen.

Museon
Stadhouderslaan 37
2517 HV Den Haag
tel. 070 - 33 81 338
info@museon.nl
www.museon.nl

Museon
Onder het motto 'Speelruimte voor kennis' wil het Museon door middel van educatieve en aantrekkelijke exposities en programma's met een zo breed mogelijk publiek communiceren. Het Museon richt zich op kennisoverdracht op het gebied van de mens in natuur en cultuur en geeft op toegankelijke wijze informatie over actuele thema's en ontwikkelingen in wetenschap en samenleving.