Gemeente Weert

19 oktober 2006

Expositie GARD VAN WEGBERG in De Tiendschuur

Van 29 oktober tot en met 21 januari 2007 zal De Tiendschuur geheel in het teken staan van de bijzondere werken op papier van kunstenaar Gard van Wegberg uit Weert. Het merendeel van deze werken uit eigen collectie is nooit eerder in deze vorm geëxposeerd.

Over Gard van Wegberg
Gard van Wegberg werd in 1921 in Weert geboren. Tijdens zijn opleiding aan het franciscaanse gymnasium in Megen, werd zijn belangstelling voor de kunst gestimuleerd door de kunsthistoricus pater Lactantius Engelbrechts. Na de Tweede Wereldoorlog volgde van Wegberg opleidingen aan diverse academies in Tilburg en Roermond. Daar kreeg hij les van de schilders Leo Franssen, Jules Rummens, Piet Schoenmakers en Joep Thissen. Vanaf 1956 werkte van Wegberg samen met Jean Adams. Hij introduceerde Van Wegberg bij diverse opdrachtgevers zodat hij zich als zelfstandig vrij kunstenaar verder kon ontplooien. In 1956 trouwde Gard van Wegberg met Gonny Hootsmans. Vanaf 1984 woonde het paar aan de Biest. In het kleine en rustige atelier voltrok zich de laatste ontwikkeling binnen van Wegbergs werk. Vanuit het realisme bekeerde hij zich tot de abstracte kunst. Sinds kort woont hij in een ruim appartement aan de Louis Regoutstraat.

Expositie
De schilderijen van Gard van Wegberg zijn door zijn exposities in heel Nederland bekend. Zijn werken op papier hebben echter nauwelijks het atelier verlaten en zijn daarom minder bekend. De kunstwerken zijn in deze expositie geordend binnen vier thema's: figuren, landschappen, ontwerpen en abstracte werken. Met uitzondering van de ontwerpen zijn de werken op papier zelfstandige kunstwerken. Het vroegste werk bestaat uit academische figuurstudies naar naaktmodellen en landschapstudies. Uit de periode 1950-1953 zijn veel tekeningen van landschappen bewaard gebleven. Uit de tijd van Jean Adams dateren de ontwerpen voor glas-in-loodramen, wandschilderingen en religieuze schilderingen. In werken uit eind jaren 70 is de omslag van figuratief werk naar abstract werk te herkennen. De abstracte schilderstukken dateren bijna allemaal uit de jaren '80 en '90 van de 20e eeuw.

Informatie en rondleidingen

De tentoonstelling is te bezoeken tot en met 21 januari 2007 in het Gemeentemuseum Weert, locatie De Tiendschuur, gevestigd aan de Recollectenstraat 5 in Weert, tel. (0495) 525 610. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Het museum is gesloten op 25 december en 1 januari. De toegang is gratis. Voor de bezoekers ligt een gratis catalogus klaar.

Voor rondleidingen neemt u contact op met mw. J. Bongaarts, (0495) 575 474 of via e-mail: j.bongaarts@weert.nl.


---
Noot voor de pers, niet ter publicatie
Beschrijving bij de toegevoegde fotoŽs:

- Aanbidding der herders, gouache, 59 x 46 cm, (1950).
- Zonder titel, aquarel en gouache, 47 x 36 cm, (1995).

2006.198 LS


---- --